Τα κόκκινα δάνεια και οι ευθύνες της ΤτΕ

τρανταλιδησΆρθρο Γεωργίου Τρανταλίδη- δικηγόρου

Διάβασα πρόσφατο άρθρο που ανέφερε πως η ΤτΕ επέβαλε το 2011 πρόστιμα 645.000 στην Proton Bank διότι οι αρμόδιοι «δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Η ΤτΕ όφειλε να ελέγχει (τα τελευταία 25 χρόνια) κυρίως τις συστημικές τράπεζες ώστε να διαπιστώνει εάν τηρούνται οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών. Οι Διοικητές της ΤτΕ της τελευταίας 25ετίας (Χαλικιάς, Χριστοδούλου, Γκαργκάνας, Προβόπουλος), έχουν πελώριες ευθύνες διότι επέτρεψαν  στις Τράπεζες να χορηγούν δάνεια αφειδώς τρις και κάρτες.

Εάν δεν είχε συμβεί αυτό σήμερα οι Τράπεζες θα ήσαν πανίσχυρες, ουδέποτε θα εχρειάζοντο ανακεφαλαιοποίηση και δεν θα είχαν επιβληθεί τα capital controls. Τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει η «Εθνική» αφού έδωσε τρις ευρώ σε εφοπλιστές που είχαν υπερήλικα πλοία, χωρίς να ζητήσει προσωπικές εγγυήσεις, χωρίς οι υποθήκες να εξασφαλίζουν τα δάνεια και χωρίς να παρακολουθεί εάν καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις των δανείων.

Αντίστοιχες ευθύνες έχουν η «Πειραιώς» η «Άλφα», η «Eurobank» με αποτέλεσμα άλλοτε κραταιοί εκδότες, πρώην βασιλιάδες του λιανεμπορίου, γνωστοί επιχειρηματίες της μέρας και της νύχτας να είναι αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς. Έτσι οι Τράπεζες βγάζουν στο σφυρί μοναδικά ακίνητα VIPs «κόκκινων» δανειοληπτών.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *