Τελετή λήξης Επιμορφωτικών Σεμιναρίων της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

σεμινάρια 2Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Η τελετή λήξης των σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.

Στην έναρξη της τελετής, βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απέδωσε η Χορωδία του Ωδείου τηςσεμινάρια 1 Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου Γρηγόριου Καραλή, διευθυντή της Σχολής.

Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας του θεσμού των σεμιναρίων, ο συνεργάτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Γκολέμης, ανέφερε ότι σε αρμονία και συνάφεια με τα σεμινάρια των τεσσάρων προηγούμενων ετών, η φετινή σειρά των μαθημάτων ήρθε να τα συμπληρώσει, να τα ενισχύσει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες, πάνω στην βασική θεματολογία τους.

Η ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη κατήχηση, η ορθόδοξη εκκλησιαστική γλωσσομάθεια και η θεατρική παιδεία, είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύχθηκαν τα σεμινάρια.

Τα μαθήματα που οργανώνονται μπορούν να θεωρηθούν ως συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτόνομα. Αφού κάθε σεμινάριο εξετάζει μία πτυχή, κατηγορία ή περίοδο του γενικού θέματος στο οποίο ανήκει.

Αυτό που επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ. Γκολέμης, ήταν πως:

«Ο θεσμός των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων αποτελεί μία νέα ποιμαντική δραστηριότητα. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού, ευθυγραμμισμένος με την ποιμαντική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Η πατρική σας αγωνία Σεβασμιώτατε, αποτέλεσε και αποτελεί την έμπνευση, για να οργανώνει η Ενορία μας τα σεμινάρια.»

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, με αφορμή την οργάνωση για πέμπτη χρονιά των σεμιναρίων, τόνισε ότι αποτελούν όντως μία νέα και ουσιαστική πρόταση ποιμαντικής διακονίας, γιατί προσφέρουν συγκεντρωμένη γνώση, επιστημονικά τεκμηριωμένη και υπεύθυνη, από ειδικούς επιστήμονες.

«Σελίδες Μικρασιατικής Ιστορίας». Ήταν το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Δευτέρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην γνωριμία με την ιστορία μας.

Ένα ταξίδι στο χρόνο, σε εποχές ένδοξες, σε χρόνους χαλεπούς, επεδίωξε να προσφέρει το Σεμινάριο. Από την αρχαιότητα, μέχρι τις ημέρες μας. Σύμφωνα με τις ιστορικές περιόδους και τους σημαντικότερους σταθμούς της Μικρασιατικής Ελλάδας.

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι, ήταν η Ιστορικός, Φιλόλογος, πρώην διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κα Αρχοντία Παπαδοπούλου.

«Σεμινάριο Ελληνικής Εκκλησιαστικής Γλωσσομάθειας»: Η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί τον Έλληνα λόγο, προκειμένου να εκφράσει την πίστη και την ελπίδα και την αγάπη της, δηλαδή την αποκάλυψη του Θεού. Το Σεμινάριο ήταν μία πρόσκληση για να γευθούν όσοι συμμετείχαν, τα νάματα και ρήματά της.

Εισηγητής και οδηγός, ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Θεοδωρόπουλος, Θεολόγος και Φιλόλογος.

«Οι Οικουμενικές Σύνοδοι»: Στο σεμινάριο της Τετάρτης και στα πλαίσια της Ορθόδοξης Κατήχησης, υπεύθυνος ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος.

Η Οικουμενική Σύνοδος αποτελεί την υψίστη μορφή εκκλησιαστικού πολιτεύματος, το ανώτατο διδακτικό, νομοθετικό, διοικητικό και δικαστικό όργανό της.

«Σπουδή στην εξελικτική πορεία του Θεάτρου μετά την Αρχαία Τραγωδία»: Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και η παράδοση της, απετέλεσε την αρχή, για την ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου. Μέσα από την εξέλιξη της, συστήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν οι βάσεις για την εξέλιξη του θεάτρου.

Υπεύθυνος του σεμιναρίου,  ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Κοντοδήμος.

«Διοίκηση και Ηγεσία»: Εκτός από τα τέσσερα αυτά Σεμινάρια, την φετινή χρονιά, πραγματοποιήθηκε, κάθε Παρασκευή, εξειδικευμένο, επιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης, 24 διδακτικών ωρών.

Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν οι διδάσκοντες του Εργαστηρίου Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ.κ. Ισίδωρος Παχουνδάκης, Ευστράτιος Σπύρου και Σταμάτης Μιχαλακόπουλος.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *