ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ  ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

τατσογλου

Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

«Η αξία ενός ανθρώπου καθορίζεται πλέον από το περίβλημα και όχι από το περιεχόμενό του», είπε ένας σύγχρονος διανοητής, και δεν έχει άδικο, αφού είναι πάμπολλοι αυτοί που νιώθουν πως έχουν γίνει «κάποιοι», επειδή απέκτησαν – και μάλιστα με εύκολο τρόπο – χρήμα, σπίτι, αυτοκίνητο, ακριβά ρούχα και όλα εκείνα τα πολυτελή υλικά αγαθά που γυαλίζουν και φανερώνουν πλούτο.

Είναι, όμως, έτσι; Ο άνθρωπος που περιβάλλεται από τα πολυτελή υλικά αγαθά παίρνει πραγματική αξία από αυτά ή τούτο καθιέρωσε η υπερκαταναλωτική κοινωνία που θέλει το άτομο έρμαιο της αγοράς, της επίδειξης και της φιγούρας; «Η ζωή δεν είναι να έχεις και να αποκτάς, αλλά να είσαι και να γίνεσαι», είχε πει ο Άγγλος ποιητής Matthew Arnold (1822-1888). Επομένως η αξία του ανθρώπου προσδιορίζεται από την ψυχή του, το πνεύμα, την κουλτούρα του και από τον τρόπο που ζει και συμπεριφέρεται.

Τι σημαίνει άραγε αξία του ανθρώπου; «Η ανθρώπινη αξία ταυτίζεται με τον ίδιο τον άνθρωπο και υπάρχει από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι και τον θάνατό του και είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, δηλαδή δεν έχει σχέση με την ηλικία, το φύλλο, τη φυλή, τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, την εθνικότητα, την κοινωνική ή την οικονομική τάξη». (Από τη μεταπτυχιακή εργασία της Μαρίας Υψηλάντη στο Συνταγματικό Δίκαιο).

Αναμφίβολα, λοιπόν, θα πούμε πως κάθε άνθρωπος καθορίζεται από την ίδια τη ζωή του και τον τρόπο που την ζει, από τα κατορθώματα και τις επιτυχίες του, από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις αποτυχίες του (γιατί κι αυτές μες στη ζωή είναι και πρέπει να τις βιώνουμε, για να δυναμώνουμε), από τον τρόπο που διαχειρίζεται τη φτώχεια και την ανέχειά του (την αξιοπρέπεια, δηλαδή, που τον διακρίνει), από τη στάση του απέναντι στην ανεργία του και τις προσπάθειες που κάνει για να επιβιώσει, από τη θέση που παίρνει μπροστά στις πολυτέλειες και τις ακριβές απολαύσεις και γενικότερα από τις επιλογές του που δείχνουν την πραγματική του αξία και όχι την τρέχουσα τιμή του, αυτήν που αποκτά φορώντας ένα χρυσό ρολόι ή οδηγώντας ένα πανάκριβο αυτοκίνητο.

Τελικά πόσοι είναι αυτοί, των οποίων η αξία καθορίζεται από το περιεχόμενό τους – όπως πραγματικά πρέπει να συμβαίνει – και πόσοι είναι εκείνοι που προσδιορίζουν την αξία τους από τα εξωτερικά αντικείμενα, από το περίβλημά τους; Ποιοι είναι οι περισσότεροι; Ίσως να μην έχει σημασία. Ο καθ’ ένας από μας ας κοιτάξει γύρω του και μέσα του. Ας θυμηθεί ότι είναι μοναδικός κι ας σκεφτεί πώς αξιοποιείται η μοναδικότητά του αυτή. Με ρούχα ή με ήθος; Τι είναι προτιμότερο να ντύνουμε ακριβά το σώμα ή την ψυχή; Να θυμόμαστε, πάντως, ότι ντύνοντας το σώμα κάποτε μπορεί να βρεθούμε γδυτοί, ντύνοντας, όμως, την ψυχή δεν πρόκειται ποτέ να απογυμνωθούμε!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *