Τοτέμ

 

Μακρογιάννη-ΜαριάντζελαΌταν το όνειρο σωπάσει… κάνεις την αποδοχή της ενήλικης ζωής. Όχι, αυτής που επέλεξες, αλλά αυτής που ο ρεαλισμός σου χτυπάει τον κώδωνα της απομάκρυνσης από τον δικό σου προορισμό.

Μπορεί να το αναγνωρίζεις. Μετά από αυτό μπορεί να διακρίνεις τι σε προσγείωσε στην ενηλικίωση. Αυτή τελικά είναι η ενηλικίωση. Ο συμβιβασμός και όχι τα όνειρα.

Φέρε στο μυαλό σου την εικόνα από ένα τοτέμ. Αν δεν μπορείς, σίγουρα ψάχνοντας μπορείς να δεις πολλές ξυλόγλυπτες κατασκευές. Παρατήρησέ τα… ένα ζώο πάνω στο άλλο. Όχι δεν είναι αστείο ή κάτι που απλά κάποια φυλή τα έφτιαξε για στόλισμα. Για κάθε φυλή το τοτέμ ήταν κάτι σαν ‘σημαία’.

Ώρα να σχεδιάσεις στο μυαλό σου κάτι παρόμοιο. Σκέψου κάποια ζώα και βάφτισέ τα, ανάλογα με τα στοιχεία που σου βγάζει το κάθε ένα. Πρόσθεσε όσα σου χρειάζονται από τα όνειρα ΚΑΙ όσα σου χρειάζονται από το ρεαλισμό.

Μόλις απέκτησες τα εφόδια που χρειάζεται η πραγματική ζωή. Πρέπει να υπάρχει ο ρεαλισμός αλλά δεν επιβιώνεις χωρίς τα όνειρά. Η ευτυχία βρίσκεται ανάμεσα τους.

Εσύ ποια ζώα έβαλες… ποιο είναι η βάση και ποια η κεφαλή;

Μαριάντζελα Μακρογιάννη – Βιταλιώτη

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία’

Διαχειρίστρια Περιπτώσεων

Διευθύντρια Ιδρύματος Δαμαλά

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *