Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.Θωρακίζει την Υγεία στην Ελλάδα

Εργασία για την προσθήκη 174 νέων Κλινών ICU και Υψηλής Εξάρτησης σε 15 Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα μέσω SNF Grant είναι πλήρως σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες ημέρες, το ανθρώπινο ποσοστό COVID-19 στην Ελλάδα έχει αυξηθεί απότομα. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας άσκησε άνευ προηγουμένου πίεση στα συστήματα δημόσιας υγείας και υπέστη σοβαρές πιέσεις στις υφιστάμενες υποδομές και τους ανθρώπινους πόρους. Καθώς οι νέες περιπτώσεις COVID-19 στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά, ακολούθησαν οι εισαγωγές της μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU).

Υπό αυτές τις άνευ προηγουμένου συνθήκες, στις οποίες τα αιτήματα της πανδημίας ξεπερνούν τις δυνατότητες του κράτους να ανταποκριθεί – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο – το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF) κινήθηκε για να συμβάλει στις προσπάθειες ανακούφισης. Τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενος στις τρομερές προκλήσεις που έθεσε σε όλο τον κόσμο η COVID-19, η SNF ανακοίνωσε μια παγκόσμια πρωτοβουλία ανακούφισης 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα, η SNF έχει διαθέσει επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 73,7 εκατ. Ευρώ μέσω της πρωτοβουλίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 32 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα. Αυτές οι επιχορηγήσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της υποδομής υγειονομικής περίθαλψης της χώρας και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το SNF ανακοίνωσε επιχορήγηση για την προσθήκη 174 μονάδων ICU και μονάδων υψηλής εξάρτησης (HDU) σε 15 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα , από την Αττική έως τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη. Η επιχορήγηση 16,4 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει επίσης ένα πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε ΜΕΘ. Αξιοποιώντας τη δύναμη της συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, το SNF ήλπιζε να ενισχύσει την ετοιμότητα του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα, βοηθώντας στη διάσωση ζωών. Τα νέα κρεβάτια αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς κάθε χρόνο.

Η επιχορήγηση είναι πλήρως σε εξέλιξη και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουν τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία στην κατασκευή, έτσι ώστε οι απαραίτητες ανακαινίσεις να ολοκληρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2021. Έχουν ήδη παραδοθεί νέες εγκαταστάσεις στα ακόλουθα νοσοκομεία: KAT, Παίδων Αγία Σοφία, Αττικόν, στην Αθήνα, Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και Τζάνειο. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν συνολικά 61 κρεβάτια ICU και HDU. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021, οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραδοθεί στα Κοργιαλένιο-Μπενάκιο, το Βοστάνιο Λέσβου, το Βενιζέλιο στο Ηράκλειο και τον Άγιο Γεώργιο στα Χανιά. Οι εγκαταστάσεις για τα υπόλοιπα κρεβάτια θα παραδοθούν στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, όπου θα προστεθούν 33 νέα κρεβάτια.

Τον Μάιο του 2020, μια επιχορήγηση 7,7 εκατομμυρίων ευρώ – που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Υγείας του SNF – ολοκληρώθηκε για την προμήθεια εξοπλισμού στον Ευαγγελισμό, συμπεριλαμβανομένων 850 κρεβατιών, εκ των οποίων τα 53 προορίζονται για ICU, HDU και το Heart Attack Unit. Η επιχορήγηση συνέβαλε σε αναβαθμίσεις στις υπηρεσίες περισσότερων από 10 τμημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας έκτακτης ανάγκης, της μονάδας τεχνητού νεφρού και των χειρουργικών δωματίων, εκτός από τα ΙCUs, τα HDU και τη μονάδα καρδιακής προσβολής.

Η διαδικασία υλοποίησης της επέκτασης χωρητικότητας ICU και HDU χαρακτηρίστηκε από αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ SNF και ελληνικού κράτους και ταχείες διαδικασίες που αποσκοπούν στην αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Ωστόσο, δεδομένης της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους έξι μήνες, η διαδικασία παραμένει ωστόσο απαιτητική και χρονοβόρα.

Πέρα από τις προσπάθειες ενίσχυσης της ικανότητας των νοσοκομείων της Ελλάδας, η πρωτοβουλία ανακούφισης του SNF περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για δύο συστήματα μοριακών δοκιμών και διαγνωστικών αντιδραστηρίων που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των δυνατοτήτων δοκιμών COVID-19 και στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στα τέλη Ιουλίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανακούφισης, το SNF προσέφερε ένα τιμητήριο σε περισσότερους από 4.700 γιατρούς, νοσηλευτές και καθαριστικό προσωπικό  στα νοσοκομεία παραπομπής COVID-19, ως αναγνώριση της συμβολής τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Εκτός από τις επιχορηγήσεις στον τομέα της υγείας, το SNF έχει κάνει επιχορηγήσεις σε οργανισμούς στην Ελλάδα που εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ποικίλες και βαθιές ανάγκες που έχει προκαλέσει η πανδημία. Το SNF συνεργάστηκε με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «μπορούμε» για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας για 10.000 άτομα που επλήγησαν από την πανδημία και σε συνεργασία με το  KEDE  για την παροχή άμεσης ανακούφισης σε κάθε δήμο σε όλη την Ελλάδα μέσω των Social Food Outlets.

Με επιχορήγηση μέσω του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΜΠ), το SNF υποστηρίζει τη συνέχεια και την ανάπτυξη μιας ανοιχτής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης COVID-19 (10306). Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανακούφισης, το SNF έχει επίσης χορηγήσει επιχορηγήσεις σε γιατρούς χωρίς σύνορα για επείγουσα βοήθεια και υγειονομική περίθαλψη για πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν κρίσιμες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά της Λέσβου και της Σάμου προς τον Σύνδεσμο Ελλήνων Ασθενών και τον Πνόη Αγάπη για να βοηθήσουν άτομα που ζουν με σοβαρές και χρόνιες ασθένειες που τώρα αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους από την πανδημία και στην  πρωτοβουλία για το παιδί για την υποστήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες στο σπίτι.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *