ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ..ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ;

Βήνη ΔήμητραΤο μείζονος σημασίας γνωμοδοτικό όργανο ΚΑΣ το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των αρχαιοτήτων, εξετάζει πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά, μετά από την απόφαση της 78ης/19.2.2019 συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Εν ολίγοις η ΕΣΑΛ κάλεσε το ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει για το το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) προκειμένου να εναρμονιστεί με τυχόν παρατηρήσεις τους.

Και εδώ ξεκίνησαν από χτες οι αντιφάσεις να πέφτουν βροχή στον Πειραιά .Ξεσηκώνονται αντιδράσεις από τους φορείς της πόλης όπως δήμαρχο και υποψηφίους ,βουλευτές, μέχρι την έκκληση της κ. Μπακογιάννη να μην ανασταλούν οι επενδύσεις της ΚΟΣΚΟ!

Τρομοκρατούν τους κατοίκους με δημοσιεύματα ότι ακόμη και για τον υδραυλικό θα χρειάζονται την άδεια της αρχαιολογίας. Μια εύλογη απορία είναι: Τι περίμεναν οι οπαδοί της ανεξέλεγκτης επένδυσης από την αρχαιολογική επιστήμη;

Το ΚΑΣ είναι ένα επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο και οφείλει να δηλώσει την επιστημονική αλήθεια. Στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων, ενώ με τις ανασκαφές του τραμ –μετρό αποκαλύπτεται ότι όλος ο Πειραιάς είναι αρχαιολογική ζώνη. Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτό είναι το χρέος της αρχαιολογικής επιστήμης. Να το δηλώσει και να το προστατέψει. Αυτό είναι το χρέος και όλων των πολιτών. Να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να μην την εμπορευματοποιήσουμε, να μην την θάψουμε, να μην την καταπατήσουμε για να εξυπηρετηθούν ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα όπως η επέκταση του λιμανιού στην Πειραϊκή!

Δήμητρα Βήνη

Παιδίατρος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *