«Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» Εκδήλωση του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

IMG_2138Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 6μμ, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας και Ακτή Μουτσοπούλου, Πειραιά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Με την πνοή του ανέμου… το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Το κοινό, που γέμισε τον υπέροχο χώρο της ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, ταξίδεψε στην ιστορία αIMG_2141λλά και ενημερώθηκε για τις σύγχρονες εξελίξεις σχετικά με το ιστίο, μέ τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των: Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη, Αρχαιολόγος, με ειδίκευση στο αρχαιολογικό ύφασμα, Διδάσκουσα κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος ΑRTEX Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος, Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, Συγγραφεύς- Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας, Νικόλαος Βλαβιανός, εκπρόσωπος της περιφερειακής ομάδας και μέλος του ΔΣ του European Maritime Ηeritage, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής & Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας». Θάνος Βακαλόπουλος, Σχεδιαστής-Κατασκευαστής Ιστίων (η διάλεξή του πραγματοποιήθηκε ιντερνετικά με απευθείας σύνδεση με το εργαστήριό του στη Θεσσαλονίκη).

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, μέλος Δ.Σ. του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. Το κοινό της εσπερίδας είχε επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά μια μικρή έκθεση από παραδοσιακά εργαλεία για την κατασκευή ιστίου καθώς και δείγματα πανιών.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο καιρός επέτρεψε να απολαύσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι ένα ποτό και συζήτηση στον υπέροχο εξώστη του κτιρίου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο ευγενικά φιλοξένησε την πρώτη δημόσια επιστημονική εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και τους κ.κ. Ηλία Μεταξά, Πέτρο Λυκουρέζο, Κώστα Ευσταθίου, Θόδωρο Κόντε, Αντώνη Ματθαίου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *