Το Τρικαντό του Ναυάρχου

ΔΗΜΟΥΔημοσίευμα, με σχετική φωτογραφία της έγκριτης υδραίικης εφημερίδας «η φωνή της Ύδρας» τον Ιούνιο του 2011, με παρατηρήσεις και σχόλια το καλού φίλου Δημήτρη Μαυριδερού και της σύνταξης φυσικά, ανάφερε την παραδοξότητα της προτομής του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Το ορειχάλκινο αυτό γλυπτό, έργο της Χιώτισσας μεγάλης γλύπτριας Μαίρης Παπακωνσταντίνου, στήθηκε το Νοέμβριο του 2007 στο λιμάνι της Χίου για να τιμήσει τον ένδοξο ναυμάχο της Έλλης και της Λήμνου και ελευθερωτή της Χίου και του Βορείου Αιγαίου γενικά.

Ο Ναύαρχος φέρει τη μεγάλη στολή του υποναυάρχου αλλά ατυχώς, αντί για το τρίκοχο  (τρικαντό) που προβλέπεται από τον κανονισμό στολών Π.Ν, του φορέσανε ένα πολιτικό καπέλο, κάτι μεταξύ υμίψηλου και ρεπούπλικας και αυτού που φορούσαν στο ιππικό των βορείων κατά τον αμερικανικό εμφύλιο.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα οι πληροφορίες για τη ναυτική στολή δόθηκαν από το Πολεμικό Μουσείο! Πεποίθησή μας πως θα ήταν και οι σωστές, αν οι αρμόδιοι είχαν αποτανθεί στο μοναδικό για τη Ναυτική μας ιστορία, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.

Στις αλλεπάλληλες όμως διαμαρτυρίες στον Τύπο του κοινού, συμπεριλαμβανομένου και ου υπογράφοντος και στην εφημερίδα σας, από 14 Ιουλίου 2011, είχαν αποτέλεσμα την «αντικατάσταση», μετά από μία δεκαετία βέβαια, του αστείου αυτού πλατύγυρου καπέλου με το ναυαρχικό τρικαντό.

Φρίξος Δήμου

Πλοίαρχος Ε.Ν

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *