ΤΟ 2019 ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 

Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

Ταστσόγλου ΜαρίαΓνωρίζουμε τις τοξικές ουσίες, τα τοξικά αέρια, τα τοξικά απόβλητα, το τοξικό νέφος και πλέον αρχίσαμε να μιλάμε για τοξικούς ανθρώπους και τοξικές σχέσεις. Όμως τι σημαίνει η λέξη «τοξικός»; Έτσι ονομαζόταν το δηλητήριο, στο οποίο εμβάπτιζαν οι αρχαίοι τα βέλη των τόξων τους. «Τοξικό φάρμακο», το έλεγαν και με την πάροδο του χρόνου παραλείφθηκε η λέξη «φάρμακο» κι έμεινε η λέξη «τοξικό», για να σημαίνει το δηλητήριο και γενικά αυτό που βλάπτει ή θανατώνει.

Επομένως οι ουσίες, τα αέρια, τα απόβλητα, το νέφος που χαρακτηρίζονται «τοξικά» σημαίνει ότι προκαλούν βλάβες στην κατάσταση κάθε ζώντος οργανισμού ή φθορά σε ανόργανα υλικά. Τοξικοί άνθρωποι, όμως, ποιοι χαρακτηρίζονται; Πολύ απλά είναι αυτοί που μαζί τους δεν περνάμε ποτέ καλά, γιατί πάντα έχουν κάτι άσχημο ή «αιχμηρό» να πουν. Παλαιότερα τις γυναίκες που πέταγε η γλώσσα τους δηλητήριο τις έλεγαν «οχιές», ενώ τους άντρες «γκρινιάρηδες», «ανάποδους», «μουτζούφληδες» κι ένα σωρό άλλα επίθετα που χαρακτήριζαν τους ανθρώπους που δεν χαμογελούσαν και «ηλέκτριζαν» με την συμπεριφορά τους την ατμόσφαιρα μιας παρέας.

Είναι οι άνθρωποι που δεν ανέχονται την πρόοδο του άλλου και βρίσκουν λόγια προσβλητικά, για να πικράνουν αυτόν που προοδεύει. Είναι οι ζηλιάρηδες που βασανίζονται με την καλοπέραση του διπλανού τους κι ας έχουν κι αυτοί τα μέσα για να περνούν καλά. Δεν μπορούν να περάσουν καλά, γιατί κάνουν μίζερη ολόκληρη τη ζωή τους με τον χαρακτήρα που κουβαλάνε. Είναι εκείνοι που υποβλέπουν τη χαρά του συνανθρώπου τους – είτε είναι φίλος είτε συγγενής είτε γείτονας – και με ύπουλο και μεθοδικό τρόπο ροκανίζουν αυτή τη χαρά ενσταλάζοντας λίγο-λίγο το φαρμάκι που στάζει από τη γλώσσα τους. Καμιά φορά μάλιστα κάνουν και τους φίλους και μας μιλάνε τάχα με ειλικρίνεια, για να μας γλιτώσουν από μία δήθεν κακοτοπιά.

Θα πρέπει να τους καταλαβαίνουμε, γιατί, όταν είναι μαζί μας, νιώθουμε πως «αδειάζουμε», πως μας φεύγει όλη η ενέργεια και η ενεργητικότητά μας, φεύγει η ζωτικότητά μας και αισθανόμαστε «πεσμένοι», απογοητευμένοι, θλιμμένοι, ακόμη και στενοχωρημένοι με μια επιτυχία μας. Αυτό είναι που θέλουν! Να μας οδηγήσουν στη θλίψη και τη μιζέρια και να μη χαιρόμαστε αυτό που ζούμε. Να γίνουμε χειρότεροι από αυτούς. Να φύγει το γέλιο από τα χείλη μας και η χαρά από τη ζωή μας. «Ρουφάνε» την ενέργειά μας! Είναι «ενεργειακά βαμπίρ»! Είναι ανάμεσά μας, τα βλέπουμε, συναναστρεφόμαστε μαζί τους και δυστυχώς τους αφήνουμε χώρο να «βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας».

Θα αφήσουμε τέτοιους ανθρώπους να μας «ρουφάνε»; Όχι, βέβαια. Τώρα με το νέο έτος είναι ευκαιρία να κάνουμε απολογισμό «πεπραγμένων». Όπως τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις κλείνουν στις 2 Ιανουαρίου για την ετήσια απογραφή τους, έτσι κι εμείς ας κάνουμε απογραφή συναισθημάτων, πράξεων, λόγων, σχέσεων και ανθρώπων δίπλα μας. Για να το κάνουμε πιο εύκολο, ας πάρουμε μολύβι και χαρτί. Θα γράψουμε: ποιοι μας στενοχωρούν και μας πληγώνουν; Ποιοι δεν χαίρονται με τη χαρά μας και πάντα κάτι βρίσκουν για να πικραθούμε; Ποιοι βαριανασαίνουν και ξεφυσάνε όταν έρχονται πλάι μας; Ποιοι με το που θα ανοίξουν το στόμα τους θα αρχίσουν να κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα; Ποιοι δεν μας λένε μια καλή κουβέντα για τα καινούργια μας ρούχα, τα μαλλιά μας, τα κιλά μας, τις επιτυχίες μας; Ποιοι κοροϊδεύουν τις δραστηριότητές μας και τις θεωρούν ανούσιες, ανώφελες, ασήμαντες και κουτές;

Αυτοί από μακριά, από ’δω και στο εξής. Τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας και χαιρόμαστε τα κάλλη μας. Διακριτικά, ήρεμα (δικαιολογίες, άμα θέλουμε, βρίσκουμε πολλές) και μεθοδικά τους βγάζουμε από τον χώρο μας κι αναπνέουμε το οξυγόνο που μας έκλεβαν με την τοξικότητά τους. Να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους, με τους οποίους περνάμε καλά. Μπορεί να είναι λίγοι. Δεν πειράζει. Λίγοι και καλοί. Το 2019 να μας βρει με την ανατροπή αυτή. Από το 2019 να ζούμε ευτυχισμένοι με τους ευτυχισμένους!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *