ΤΟ 7Ο ΚΑΠΗ ΝΙΚΑΙΑΣ ΣΤΟ 7Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Γράφει η Μαρία Ζουμπούλογλου-εκπαιδευτικός

ΚΑΠΗ2Η Αποκριά αποτελεί μια περίοδο κεφιού, διασκέδασης και αναμφίβολα βρίθει εθίμων. Ιδιαίτερα η πόλη της Νίκαιας βιώνει και αναβιώνει τα αποκριάτικα έθιμα χάρη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που τα μετέφεραν αναλλοίωτα από τις αλησμόνητες πατρίδες καθώς και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Παραδόσεις και έθιμα που αναφέρονται σε εποχές όπου οι άνθρωποι ζούσαν με τα απολύτως αναγκαία, αλλά ήταν χαρούμενοι, φιλικοί και πρωτίστως αξιοποιούσαν κάθε ευκαιρία για αστεία και ψυχαγωγία. Οι πόρτες των σπιτιών άνοιγαν στους μασκαράδες με τις αυτοσχέδιες και κωμικές αποκριάτικες στολές και το γλέντι ξεκινούσε. Τα παραδοσιακά εδέσματα πλαισίωναν όλη αυτή την πανδαισία, η οποία ήταν διανθισμένη με μουσική, τραγούδια και χορό.

Την Καθαρά Δευτέρα η ετΚΑΠΗ1 οιμασία και το πέταγμα του χαρταετού είχαν τη δική τους μοναδική τελετουργία, που στο τέλος αποζημίωνε μικρούς και μεγάλους χαρίζοντάς τους περίσσια χαρά.

Τα παιχνίδια των παιδιών στους δρόμους, ο αρκουδιάρης, οι ξυλοπόδαροι έβαζαν τη δική τους πινελιά στον καμβά της καθημερινότητας του χθες. Ενδελεχή και διεξοδική αναφορά σε όλα αυτά με τον πλέον εξαιρετικό τρόπο και με μια εντυπωσιακή γλυκύτητα έγινε από τα μέλη του 7ου ΚΑΠΗ Νικαίας συνοδεία της υπεύθυνης κ. Στέλλας Σέρρα στους μαθητές της Ε΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Μάλιστα οι κυρίες του ΚΑΠΗ απέδωσαν με τις μελωδικές φωνές τους και παραδοσιακά, αγαπημένα αποκριάτικα τραγούδια. Τα παιδιά με προσοχή άκουσαν όλες τις διηγήσεις, έμαθαν, χάρηκαν και στο τέλος με τη σειρά τους προσέφεραν τη δική τους ομαδική χειροτεχνία με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη και την πρόθυμη ανταπόκριση των μελών του ΚΑΠΗ.

Η μεταλαμπάδευση των εθίμων και των παραδόσεων στις νεότερες γενιές πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα όλων μας. Τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της υπέροχης προσπάθειας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *