ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΙΑΣ ΧΗΡΟΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ

Αντώνης-Ευθ.-Χατζηγιάννης-–-Σκούμπελος-1 (1)Το ποίημα ΓΛΥΚΙΑ ΧΗΡΟΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ αφιερωμένο σε πενήντα περίπου μικρούλες φίλες μου Δημοσιεύτηκε στη ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ στις 7/2/2019 και στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ στις 8/2/2019 με ένα μικρό τμήμα του συνοδευτικού πεζού λόγου.

Κατωτέρω παραθέτω το υπόλοιπο τμήμα του συνοδευτικού πεζού λόγου του ποιήματος για δημοσίευση.

«Όλα αυτά πρέπει να τά προσέξουν ιδιαιτέρως κάποιες «μορφωμένες» πού λένε ότι έχουν παιδιά, ή ότι είναι εκπαιδευτικοί καί οί οποίες φαίνεται ότι δεν τα έχουν υπόψη τους αλλά και αδυνατούν να τα κατανοήσουν. Μάλλον γιατί η εκπαιδευτικός (με πανεπιστημιακό πτυχίο) και η άλλη μορφωμένη κυρία δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι οί τίτλοι δεν φτιάχνουν χαρακτήρες καί συμπεριφορές. Τά πτυχία είναι πολύ καλά για προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική σταδιοδρομία, όμως δεν εξασφαλίζουν αρετές, όπως η υπομονή, η καλοσύνη, η τιμιότητα, αγάπη και εκτίμηση για τον συνάνθρωπο.  Δεν πρέπει να ξέρουν και οί δυό ότι η αληθινή παιδεία δεν φαίνεται από τις γνώσεις αλλά από τή συμπεριφορά, από τις κοινωνικές σχέσεις του με τους συνανθρώπους.

Φυσικά η παιδεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται και από τι σπίτι προέρχεται ο καθένας, δηλαδή από τι οικογένεια προέρχεται. Άν προέρχεται από οικογένεια με χριστιανικές ηθικές αρχές και από γονείς με χριστιανικές αρετές με τις ίδιες αρχές και αρετές θα είναι γιομάτος κι αυτός, έστω και να μην πήγε καθόλου σχολείο, έστω κι αν είναι τελείως αγράμματος. Αν όμως προέρχεται από παλιοφαμελιά από γονείς διεφθαρμένους και αναίσχυντους το ίδιο πράμμα θα είναι και το παιδί τους έστω κι αν στο μεταξύ έχει πάρει πενήντα Πανεπιστημιακά διπλώματα.

Δυστυχώς από πολλούς ανθρώπους λείπουν οι χριστιανικές ηθικές αρχές και αρετές, τούς λείπει η αγάπη και η καλοσύνη για τον πλησίον, για τον συνάνθρωπο γιαυτό και δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν, να εκτιμήσουν και φυσικά να αποδεχτούν κάποιες απλές ανθρώπινες χριστιανικές συμπεριφορές.

Και οι αρχές μαζί με την αγάπη που δίνει η οικογένεια είναι σημαντικές για την επίτευξη των παραπάνω και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου!

ΑΥΤΑ. Τέλος πάντων.

Eπίσης όσον αφορά τη σημερινή άξια τη λαμπρή νεολαία μας εγώ προσωπικά πιστεύω και ελπίζω σ΄ αυτήν.

Λοιπόν, όπως ξέρουμε η Γή έχει πολλές χαρές, μια όμως πού πρέπει να τη σεβόμαστε και να την αγαπάμε να τη προσέχουμε ιδιαίτερα πάνω απ’ όλες, είναι η Νιότη, Και όταν βλέπουμε ένα νέο, μια νέα να κινδυνεύει, πρέπει να πιστεύουμε ότι κινδυνεύει ολόκληρη η ζωή γιατί η νιότη είναι η συνέχεια της ζωής, γιαυτό πρέπει να τρέχουμε να την/τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να μη χαθεί δηλαδή για να μη πάρει στραβό δρόμο να μη παραστρατήσει, να μην ξεπέσει, να μην μαραθεί, να μη γεράσει πρόωρα, και ο συγκεκριμένος νέος/νέα αλλά και ολόκληρη η ζωή Γιαυτό πάντα πρέπει και να τη σεβόμαστε και να την προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί η νεότητα με την απλοϊκή ψυχή της όπου δεί λάμψει πέφτει με φούρια, με χωρίς πολύ σκέψη  καταπάνω της και μπορεί να καεί. (Ν. Καζαντζάκης Αναφορά στο Γκρέκο).

Και πάλι πολύ αγάπη μαζί μέ χιλιάδες γκαρδιακές ευχές σέ όλες και σέ όλους γενικά τους μικρούς φίλους μου και στα παιδιά όλου του κόσμου, για καλή τύχη στη Ζωή τους.

Αντώνης Ευθ. Χατζηγιάννης – Σκούμπελος

Πλοίαρχος Α. Ε.Ν. Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας – Ποιητ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *