«Των θλιβομένων η Χαρά» Βιβλίο του π. Γεωργίου Δορμπαράκη

δορμπαράκηςΤο νέο βιβλίο του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Δορμπαράκη«Των θλιβομένων η Χαρά»: Η Δέσποινα της Δοξολογίας και της Παράκλησης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ακολουθείν», παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευαγγελίστρια 2019».

Για το βιβλίο μίλησαν, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος και η Μοναχή Ισιδώρα, Θεολόγος, Διευθύντρια Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Θεομήτωρ» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας.

Η συγγραφή ενός βιβλίου, είναι πάντοτε ένα πνευματικό γεγονός, τόνισε η Μοναχή Ισιδώρα. Δεν είναι κάτι που έρχεται και φεύγει. Έχει διάρκεια, μένει στους αιώνες. Κάθε βιβλίο είναι ένα σκαλοπάτι στη σκάλα για να γίνουμε άνθρωποι.

Ένα θεολογικό βιβλίο όμως και μάλιστα γραμμένο για την Παναγία μας, είναι το άρπαγμα της Ίδιας της Δέσποινας των αγγέλων, μέσω της οποίας εκμηδενίστηκε η απόσταση μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Κι έτσι το κάλεσμα είναι να γίνουμε κατά χάριν θεάνθρωποι.

Ο τρόπος που γράφει ο π. Γεώργιος, σημείωσε ο π. Σπυρίδων παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, είναι ένας τρόπος όπου κάθε τι που γράφεται, γίνεται αφορμή να γεννηθούν μέσα μας καινούργια πράγματα.

Το μέτρο εμφανίζεται στα γραπτά του. Γράφει ότι χρειάζεται. Ο λόγος του είναι απλός, θεολογικός, ποιμαντικός και δωρικός. Ο λόγος για την Παναγία μπορεί να είναι καίριος, μόνο όταν είναι εμπειρικός.

Σε πολλά κείμενα του βιβλίου, ο π. Γεώργιος παρουσιάζει την Παναγία ως το απόλυτο κριτήριο, θεολογικό και πνευματικό, κριτήριο ζωής.

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης

Κλείνοντας ο συγγραφέας, ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους συντελεστές του βιβλίου και της εκδήλωσης, καθώς και όσους παρευρέθηκαν.

Τα κείμενα του βιβλίου, σημείωσε, προσπαθούν να διεισδύσουν σε αυτό που η ίδια η Εκκλησία, μας λέει, και γι’ αυτό μπορεί κανείς να πορεύεται με σχετική ασφάλεια.

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *