Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ διαδικτυακές, ενδιαφέρουσες ομιλίες

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με την Ε.Μ.Α.Ε.Μ., παρουσιάζουν μία σειρά ομιλιών αποκλειστικά διαδικτυακών, σεβόμενες τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δεκάτη τρίτη ομιλία: “Η Μνημοτεχνική μέθοδος και οι Μύθοι”.

Εισηγήτρια: ΕΛΕΝΗ ΩΡΕΙΘΥΙΑ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗ, πτυχιούχος Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών, διδάσκαλος αρχαίων ελληνικών, συγγραφέας.

Δείτε την καταγραφή εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=JIJ3DZfyhI4

Η καταγραφή είναι σε πρεμιέρα και θα εκπεμφθεί για πρώτη φορά, σήμερα Σάββατο 28/11/2020 και ώρα 14:00

Η ομιλία διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.)

Κινηματογραφήθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020 στην Καστέλα του Πειραιά.

—————————————————————————————————————————

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

· Η Μνημοτεχνική μέθοδος όπως την όρισε ο Αριστοτέλης, ο οποίος μας παραδίδει ολοκληρωμένη μέθοδο ώστε να έχουμε ενδυναμωμένη Μνήμη.

· Η σύνδεση της μεθόδου με την γλώσσα και την μαθηματική της δομή.

· Η Μνήμη, η Ανάμνηση και η Μνημοσύνη.

· Η συμβολή της Μυθολογίας, των Ορφικών Ύμνων και των Επών στην χρησιμοποίηση της Μνημοτεχνικής μεθόδου.

· Τι αναφέρεται στον “Κρατύλο” του Πλάτωνος και στην Πυθαγόρειο φιλοσοφία αναφορικά με την μέθοδο.

Στην διάλεξη αναλύεται εκτενώς ο λόγος που η συγκεκριμένη μέθοδος ορίζεται και ως “μέθοδος των θέσεων” ή “μέθοδος των τόπων” καθώς και ο τρόπος που οι Μύθοι μας οδηγούν στην δημιουργία πρωτοτύπων στοχασμών.

—————————————————————————————————————————

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης και διαμένει στον Πειραιά.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Πτυχιακή εργασία: “Η Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνος και η κριτική του Αριστοτέλη”) και διδάσκαλος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Μυθολογίας για παίδες, εφήβους και ενήλικες επί 11 συναπτά έτη.

Έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διαδραστική μέθοδο εκμαθήσεως της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (ζωγραφική, χαρτοκοπτική, κατασκευές, παιχνίδια με κάρτες κ.α.) με ιδιαίτερη έμφαση στην αδιάσπαστη συνέχεια της ενιαίας ελληνικής γλώσσης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συγγράψει το βιβλίο «Ετυμολογία με κάρτες» για παιδιά 3-12 ετών (2014), το οποίο έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το βιβλίο “Ετυμολογικό ευρετήριο” (2019). Έχει δημιουργήσει το ιστολόγιο «Ἐτυμολόγιον», στο οποίο παραθέτει ετυμολογήσεις ελληνικών λέξεων.

Έχει επισκεφθεί Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Δημοτικά Σχολεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα (Κέρκυρα, Γρεβενά, Πρέβεζα, Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.), ώστε να διαδώσει την σπουδαιότητα της Ετυμολογίας, της Μυθολογίας και της Φιλοσοφίας.

Είναι μέλος της Διεθνούς Ενώσεως για την Διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών Ονομάτων και έχει συγγράψει άρθρα φιλοσοφικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που έχουν εκδοθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Συνεργάζεται με το διαδικτυακό κανάλι “Φρυκτωρίες”, όπου αναλύει κείμενα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και πραγματοποιεί τηλεοπτικές περιηγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Συνεργάζεται με τους Οργανισμούς “Νηρωή” και “The Greek Story” μέσω των οποίων πραγματοποιεί σεμινάρια Ετυμολογίας, Φιλοσοφίας και Μυθολογίας σε τουρίστες ή αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος “ΣΑΟΣ” (SAOS), το οποίο μελοποιεί αρχαίο ελληνικό λόγο χρησιμοποιώντας ελληνικά παραδοσιακά όργανα.

Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πραγματοποιώντας βιωματικά μαθήματα Ετυμολογίας και Φιλοσοφίας για παιδιά με το πρόγραμμα “Οι μικροί φιλόσοφοι” (δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά).

—————————————————————————————————————————

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά την κα Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).

—————————————————————————————————————————

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες που διοργάνωσε η ΕΜΑΕΜ και κινηματογραφήθηκαν από τις Φρυκτωρίες, στον σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0ALEDKTjA36uDqbchowk2X9Q

Μπορείτε, επίσης, να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τα τεκμηριογραφήματα της κας Κουλιζάκη που έχουν καταγραφεί από τις Φρυκτωρίες, στους κάτωθι συνδέσμους: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0AIgHUfA31bZPz5ER70ZBoYX και https://www.youtube.com/playlist?list=PLJzU6iaWC0AIWfLFCPSKqJaHqmwNF3BJk

—————————————————————————————————————————

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net

—————————————————————————————————————————

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *