Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.Ο Αρχιδιάκονος π. Κοσμάς Ρισάνος

 

ρισάνος 1 Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του, Αρχιδιακόνου της Μητρόπολης π. Κοσμά Ρισάνου.

«Από σήμερα θα είσαι ο οικονόμος του Μυστηρίου της Χάριτος», είπε ο κ. Σεραφείμ, απευθυνόμερισάνος 2νος προς τον π. Κοσμά κατά την σύντομη προσλαλιά του.

Αφού του επεσήμανε πως ο Θεός τον αγάπησε εκ κοιλιάς μητρός, σημείωσε πως Αυτός εμφύσησε μέσα του, τον πόθο και την αγάπη για την Ιεροσύνη. «Ο πόθος αυτός έγινε στοιχείο της προσωπικότητός σου». «Εμφύτευσε μέσα σου τον πόθο για την αγάπη. Να γίνεις Διάκονος, Μέτοχος των ακηράτων Θείων μυσταγωγικών και υπεροχικών αληθειών Tου… κυρίαρχος και οικονόμος του Σώματος και του Αίματός Του», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Με συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε για τους «σεμνούς, ταπεινούς και ένδοξους διακόνους αυτού του Μυστηρίου», αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Ιερέα πατέρα του, π. Ιωάννη και στην πρεσβυτέρα μητέρα του Ελένη, «των οποίων η Ιερατική οικογένεια αποτελεί την πιο απτή απόδειξη της αληθείας της ζωής τους». «Η οικογένεια αυτή έγινε ‘’νυμφαγωγός εις Χριστόν’’ των τέκνων της», είπε χαρακτηριστικά αφού χάρισε στην Εκκλησία μας έναν Μοναχό στον Άγιον Όρος, δύο Ιερείς «και τα υπόλοιπα παιδιά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».

Λίγο νωρίτερα κατά τον χειροτονητήριο λόγο του, ο π. Κοσμάς, αναφέρθηκε τόσο στα χαρίσματα που θα πρέπει να έχει ο Ιερέας, όσο και στην αποστολή του.

«Η αγία ιεροσύνη που από παιδί λάτρεψα και πολύ αγάπησα είναι το όνειρό μου, που σήμερα ολοκληρώνεται και τελειοποιείται στο πρόσωπό μου αν και ανάξιος και ευτελής αμαρτωλός», είπε χαρακτηριστικά ο π.Κοσμάς συμπληρώνοντας: «Αναλογίζομαι τι μεγάλη τιμή, τι μεγάλη κλήση, τι φοβερό δώρο είναι αυτό που καταξιώνεται ο ιερέας, αλλά και πόση η αγάπη και η φιλανθρωπία του θεού που ανέχεται, καταδέχεται και επιτρέπει τα άρρητα και απερινόητα μυστήρια στον τιποτένιο και ανεπαρκή άνθρωπο.

Κάνοντας μνεία στον τιμώμενο σήμερα Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά, υπογράμμισε πως «δεν είναι και λίγη υπόθεση να ανήκεις και εσύ σε αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που ξεκινά από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και Θεό, τους Αποστόλους, τους Αγίους, τους πατέρες και φτάνει μέχρι σήμερα, μέχρι τους Αγίους και τους Πατέρες του αιώνα μας, που όλοι μαζί απαρνήθηκαν τον εαυτό τους και σήκωσαν τον Σταυρό τους και ακολούθησαν τον Χριστό».

Αναφερόμενος στον προστάτη Άγιό του ιερομάρτυρα και ισαπόστολο Πατροκοσμά τον Αιτωλό, επεσήμανε πως «μου αρκεί αυτό, που μέσα από απλά αλλά τόσο διδακτικά λόγια μας παραγγέλλει ο Άγιος μου για τον ιερέα: ‘’ακόμη και αν συναντήσεις μπροστά σου έναν ιερέα και έναν Άγγελο θα πρέπει πρώτα τον ιερέα να ασπαστείς και έπειτα τον Άγγελο’’».

Προ της Απολύσεως, αφού του παρέδωσε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής το οποίο απέκτησε από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού με βαθμό «Άριστα», του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και ανακοίνωσε πως θα τοποθετηθεί, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του π. Κοσμά, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πειραιά.

Στην συνέχεια ο κ. Σεραφείμ, προχείρησε σε Αρχιδιάκονο της Μητρόπολης Πειραιά, τον π. Σιλουανό Τζουμανέκα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *