Χρονογράφημα.Κι αρχή καλός μας χρόνος

Γράφει ο Χρήστος Γκερέκος

γκερέκος αν δεν έχουμε άλληΠρώτες ημέρες του καινούργιου χρόνου και νοιώθουμε

όλοι κάπως παράξενα. Κάπως αλλιώτικα. Σαν κάτι να μας λείπει, ανάλογα με αυτό που ταιριάζει στις χρονιάρες μέρες που ζούμε.

Μια σκιά μελαγχολίας ανάμεικτης με ανησυχία πλανάται στη σκέψη και τις καρδιές όλων μας. Η μνήμη και η φαντασία μας οδηγούν σε άλλες εποχές, σε άλλους κόσμους. Στους κόσμους που ονειρευόμασταν κάποτε τέτοιες μέρες, σαν ήμασταν παιδιά, για μια καλύτερη ανθρωπότητα με μια καλύτερη ζωή, χωρίς μίση αλληλοσπαραγμούς, στυγερά εγκλήματα και πολέμους που αποτελούν κύρια θέματα στα καθημερινά δελτία ειδήσεων των Μ.Μ.Ε. και μας προσγειώνουν  στη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.

Μας προσγειώνουν σε καταστάσεις αλλιώτικες από τότε που ήταν χαρούμενες και όχι γεμάτες με τόση αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Κυρίως των παιδιών, τα οποία τέτοιες μεγάλες μέρες αντάλλαζαν ευχές και φιλιά με ζεστά χαμόγελα και περίμεναν το καθιερωμένο σε χρήμα κατά κανόνα δωράκι πρωτοχρονιάτικα από τους γονείς και τους παππούδες, που το είχαν βαφτίσει, ίσως από την αγγλική λέξη bonus που σημαίνει δώρο, μπουναμά.

Γύρναγαν στις γειτονιές με το τριγωνάκι τους για να πουν τα κάλαντα με τις χαρούμενες φωνές τους και τα γελαστά τους προσωπάκια ρίχνοντας στο σακουλάκι τους τα κέρματα που πρόθυμα τους έδιναν οι νοικοκυραίοι και δεν έβλεπαν την ώρα να τελειώσουν το σεργιάνι για να αδειάσουν το σακούλι να μετρήσουν το “θησαυρό” που έκρυβε μέσα του και να τον μοιραστούν. Αυτή ήταν από καιρό η γλυκιά τους προσμονή που μπορεί να επαναλαμβάνεται στην πράξη και τώρα αλλά, κακά τα ψέματα, με καποιες σκιές που τις διαβάζουν στα προβληματισμένα πρόσωπα των γονιών τους.

Ο παλιός ο χρόνος που πέρασε έρχεται τώρα στη σκέψη όλων μας σαν ένα γεροντάκι κυρτό λυπημένο και σαν να ντρέπεται που  φεύγει φορτωμένο μ’ ένα βαρύ σάκο στην πλάτη, γεμάτο με τα προβλήματα, τα βάσανα, τις αγωνίες και τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες που ζήσαμε στο διάβα του. Βαρύς και σκυθρωπός, παίρνει το δρόμο προς την χωρίς γυρισμό αιωνιότητα, λές κι αισθάνεται ένοχος γιατί δεν επαλήθευσε τις ελπίδες που είχαμε στηρίξει σ΄ αυτόν πέρυσι, τέτοιες χρονιάρες μέρες.

Κι εμείς με αναγεννημένη την ελπίδα, μια και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, πλημμυρίσαμε πάλι τις πόλεις και τα χωριά, τα σπίτια μας και τους δρόμους με χιλιάδες φωτεινά λαμπιόνια. Φορέσαμε τα γιορτινά μας και ανταλλάξαμε ευχές και φιλιά, ανοίγοντας την πόρτα της ζωής μας στον καινούργιο χρόνο, προσπαθώντας να ξεχάσουμε έστω για λίγες ώρες τα όσα και είναι πολλά, μας προβληματίζουν.

Και μας προβληματίζουν διότι ξέρουμε ότι εκατομμύρια παιδιών πεθαίνουν από πείνα ή την έλλειψη ενός εμβολίου. Ότι δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, από μια παράξενη, θα λέγαμε εκδικητική, συμπεριφορά των στοιχείων της φύσεως κάπου της Γης. Ότι βαριά είναι τα σύννεφα του πολέμου που σκιάζουν για μια ακόμη φορά δυστυχώς την ανθρωπότητα, αφήνοντας πίσω τους απειλές για εκατόμβες νεκρών ενώ και η αύξηση της κυκλοφορίας τεράστιων ποσοτήτων θανατηφόρων “ουσιών” που έχουν κατακλύσει όλες τις χώρες έχει γιγαντωθεί και απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων χρηστών οι οποίοι  ζητούν με αγωνία πλην μάταια τη λύτρωση, διότι πίσω τους κρύβονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων .

Κι εμείς; Εμείς αγωνιούμε, ελπίζουμε και ευχόμαστε, ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος να συγχωρήσει την αχαριστία μας, τις κακίες μας και την αλαζονεία μας και να μας στείλει το δικό Του φώς, που θα φέρει στην ανθρωπότητα τη λογική, τη σωφροσύνη και θα μας οδηγήσει σ΄ αυτό που δίδαξε Εκείνος. Στο ‘’αγαπάτε αλλήλους’’.

-Για να σιγήσουν τα τύμπανα του πολέμου.

-Να ηρεμήσουν τα πάθη.

-Να καταλαγιάσουν τα μίση στις ψυχές.

-Να μαλακώσουν οι καρδιές.

-Για ν’ ανθίσει το χαμόγελο της ζωής και της ελπίδας.

-Για να χτυπήσουν ξανά χαρμόσυνα οι καμπάνες.

-Για να ξαναγίνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Σ’ αυτά ελπίζουμε. Γι’ αυτά προσευχόμαστε.

Αυτά προσδοκούμε από το 2020 που ανέτειλε.

Δεν είναι χίμαιρα να κυνηγάς τ’ όνειρο, έγραψε ο Άγγελος Σικελιανός. Ας ακολουθήσουμε την προτροπή του και μακάρι να βγει αληθινός.

Χρόνια πολλά φίλοι αναγνώστες. Καλή, χαρούμενη, ευτυχισμένη να ‘ναι η καινούργια χρονιά για όλους μας. Για τον καθένα μας ξεχωριστά, για τις οικογένειές μας και για την  Ελλάδα μας. Γένοιτο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *