«Ψυχή & Λόγος» εκδήλωση για τον Παύλο Νιρβάνα

????????????????????????????????????

Στις 5 Νοεμβρίου 2018, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ψυχή & Λόγος. Ανακαλύπτοντας τον Παύλο Νιρβάνα (1866 – 1937)», πραγματοποιήθηκε στον ΠειραϊκόΣύνδεσμο εσπερίδα αφιερωμένη στον μεγάλο λογοτέχνη που συνέδεσε το όνομά του με την πόλη του Πειραιά.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς και τον Πειραϊκό Σύνδεσ????????????????????????????????????μο και αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που έγιναν σε Αθήνα και Πειραιά με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από τον θάνατο του Παύλου Νιρβάνα.

Οι εκδηλώσεις στον Πειραιά τέθηκαν υπό την Αιγίδα και την έμπρακτη στήριξη του Δήμου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Στέλιο Γαϊτανάρο, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση.

Χαιρέτησαν επίσης: η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Αντωνία Μεγαλοοικονόμου, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλείου και η Επιτετραμμένη Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Ναταλία Κόσενκο καθώς ο Πέτρος Αποστολίδης (Παύλος Νιρβάνας) ήταν γεννημένος στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και σε ηλικία 5 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά.

Κύριοι ομιλητές ήταν: ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Στέφανος Μίλεσης, ο Δρ. Αριστείδης Διαμαντής Ιατρός Κυτταρολόγος, Πλοίαρχος ΠΝ, η Δρ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, Εκπαιδευτικός, Καθηγήτρια Ραλλείου Λυκείου Πειραιά.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Έφορος Φιλολογικού του Πειραϊκού Συνδέσμου Γιάννης Σίμος, ενώ των συζητήσεων προήδρευσε ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Σημαντική η συμβολή των εγγονών του μεγάλου λογοτέχνη, του Πέτρου και της Σοφίας Αποστολίδη, που παρευρίσκονται σε όλες τις εκδηλώσεις, εκθέσεις και διαλέξεις, μαζί με τις οικογένειές τους.

Η εσπερίδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών πειραιωτών που γέμισαν την αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός άλλων και οι: Παναγιώτης Χατζηπέρος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Σπύρος Σπυρίδων Αντιπρόεδρος του Δικτύου των Ελλήνων Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Γεώργιος Βαγιάκης εκπρόσωπος ΑΝΕΛ, Δημήτρης Σταθακόπουλος Δρ. Κοινωνιολογίας, Πέτρος Βιολάκης Δρ. Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, Πέτρος Αρβανίτης Αντιπρόεδρος Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, Γεράσιμος Μπουγάς Γεν. Γραμματέας Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου, Θεόδωρος Κατσικάρος Αντιπρόεδρος Πειραϊκού, Ευάγγελος Καρλάφτης Αντιπρόεδρος Πειραϊκού, Χρυσάνθη Κουμπάρου Πρόεδρος Μεταπτυχιακών Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγγελική Μπουλιέρη Πρόεδρος «Ζήνων», Μάτα Κορναράκη Φαρούπου Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης-Νήσων Αιγαίου, Σταύρος Τζώρτζος Αντιπρόεδρος Φιλολογικής, Σοφία Σπύρου Γεν. Γραμματέας Φιλολογικής, Αλέξανδρος Βαρούχας Ταμίας Φιλολογικής, Τάκης Παπαδογιαννάκης συγγραφέας, Κατερίνα Βασιλάκη ζωγράφος, Ελένη Ζαχαρία και Νίκος Μαργαρώνης, Ευαγγελία Μπογιατζή, Πέτρος Ψαράς, Νατάσα Ευαγγέλου, Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Εμμανουήλ Κωνσταντουδάκης, Ακριβή Παπαδοπούλου, Ακριβή Μπενετάτου, Ελένη Χρυσοβέργη, Περιστέρα Βουλγαράκη, Γιάννης Λυμπέρης, Σοφία Μαρκοζάνη. κ.α.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε ιδιαίτερη ευχαριστήρια αναφορά στη Νατάσα Φλώρου που υπήρξε η «ψυχή» των διοργανώσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *