Ψυχανεμίσματα…Η ΜΗΔΕΙΑ έδειξε την γύμνια μας

Παπουλάκου ΝίκηΣτον απόηχο της Μήδειας μετράμε ζημιές και παγωμένες εμπειρίες των κατοίκων που μέσα στην Αττική και στην επαρχία έμειναν μέρες χωρίς ρεύμα και νερό. Έπεσαν κάπου 1500 δένδρα στην Αττική, πάλι καλά που δεν θρηνήσαμε και θύματα! Για άλλη μία φορά ζήσαμε το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαίνει από τον έναν στον άλλο αρμόδιο φορέα! Γεγονός είναι ότι αυτό με τις πολλές δικαιοδοσίες στο ίδιο θέμα κάποτε πρέπει να πάψει! Έχει καταντήσει και το θέμα των δέντρων κάτι σαν τα διατηρητέα κτίρια. Για να το κόψει ο πολίτης κινδυνεύει να υποστεί συνέπειες του νόμου. Οι αρμόδιες αρχές πάλι μπερδεμένες. Κάτι που γίνεται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή θα πρέπει κάποια υπηρεσία να είναι αρμόδια εξ’ ολοκλήρου να αντιμετωπίσει το θέμα.

Τόσα πάθαμε, ακόμα να μάθουμε; Το θέμα δεν είναι το ποιος φταίει που έτσι κι αλλιώς δεν απαντάται συνήθως, το θέμα είναι πιο βαθύ… τι φταίει. Αυτό πρέπει να δείτε Κύριοι κι αφήστε κατά μέρος τα επικοινωνιακά σας εργαλεία! Τόσες χιλιάδες σπίτια είχαν και μωρά, γέρους, αρρώστους, πολλά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί τόσες μέρες δίχως φως, θέρμανση, νερό. Και πέρα από τα δένδρα, άραγε οι καλωδιώσεις συντηρούνται ή είναι στο έλεος των καιρών από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν; Και γιατί όχι υπόγειες καλωδιώσεις; Τόσες φορές σκάβουμε δρόμους και πεζοδρόμια!

Πάντως από τις 14 του μήνα προειδοποίησαν από τη ΔΕΗ ότι ‘’τα επόμενα 24ωρα ενδέχεται να σημειωθούν αυτόματα διακοπές ηλεκτροδότησης για μικρά χρονικά διαστήματα’΄… το περίμεναν, φυσικά την πτώση δένδρων δεν είχαν υπολογίσει που προκάλεσε σοβαρότερες βλάβες, εξ’ ου κι έμειναν κάποιοι μέχρι και 6-7 μέρες χωρίς ρεύμα! Πέρα από εκείνους που ταλαιπωρήθηκαν με την επέλαση του χιονιά, πολλοί ήταν και αυτοί που χάρηκαν και το ευχαριστήθηκαν έστω και από το μπαλκόνι. Είχε τόση ανάγκη να χαρεί με κάτι ο κόσμος και τους βγήκε με το χιόνι!

Ενός κακού μύρια έπονται! Δε μας έχουν βρει και λίγα τα τελευταία χρόνια, από καταστροφή σε καταστροφή πάμε, άσε που με τον κορωνοϊό ήδη έχουμε χάσει ενός χρόνου ενέργεια από τη ζωή μας. Κάποτε μιλούσαμε για ρουτίνα με τόσα που είχαμε ή που μπορούσαμε να κάνουμε, τώρα τι πρέπει να λέμε; Όλες οι μέρες ίδιες, οι κινήσεις ίδιες, συγκεκριμένες,  άλλωστε τα περιοριστικά μέτρα εμποδίζουν κάθε δραστηριότητα εκτός οικίας. Και φθάσαμε αισίως στο τέλος του Φλεβάρη, αισθητή μείωση κρουσμάτων δεν έχουμε, παρά το ‘’σκληρό’’ (ως ελέχθη) lockdown των τελευταίων 3 εβδομάδων, άντε πάλι παράταση μέτρων! Λιγοστεύουν οι ελπίδες για πολλούς καταστηματάρχες να σώσουν την επιχείρησή τους.

Με τον τρόπο που γίνεται το lockdown 4 μήνες τώρα, ποθητό αποτέλεσμα δεν έφερε στο θέμα των κρουσμάτων, το μόνο αποτέλεσμα η φτωχοποίηση περισσοτέρων συμπολιτών μας και ψυχικές διαταραχές σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ένα από τα κουσούρια που θα αφήσει πίσω του όλος αυτός ο κορωνοπόλεμος! Και τώρα μιλούν για διπλή μάσκα, μας κόβεται η αναπνοή στο περπάτημα με τη μία άντε και διπλή να πάμε από ασφυξία! Και σου λένε πως πρέπει να εφαρμόζει παντού στο πρόσωπο. Και ποιος ελέγχει αν οι μάσκες που κυκλοφορούν πλέον παντού, είναι από υφάσματα που διαθέτουν πόρους για να κυκλοφορήσει αέρας; Εδώ πριν καιρό μας μάθαιναν πώς να φτιάχνουμε από παλιές μπλούζες ή πουκάμισα μάσκες… τι έχουμε ζήσει Θεέ μου!

Νίκη Άννα Παπουλάκου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *