Ψυχανεμίσματα…

Να χαρούμε ανέμελα το καλοκαιράκι

Παπουλάκου ΝίκηΜια χαρά φθινόπωρο η τελευταία εβδομάδα του Μάη, χαλάζι, χιόνια στα ορεινά, έχουν μπερδευτεί και οι εποχές μεταξύ τους! Ας ελπίσουμε πως ο Ιούνιος δεν θα μας απογοητεύσει και θα μας αφήσει να νιώσουμε την έλευση του καλοκαιριού! Το δελτίο ‘’κινδύνου’’ που καθημερινά έπαιζε στις 6 το απόγευμα, δήλωσε λήξη μέχρι νεωτέρας! Ένα στερητικό σύνδρομο θα το πάθουμε δε λέω, συνηθίσαμε και πώς θα ζήσουμε χωρίς το καθημερινό ανακοινωθέν θανάτων και κρουσμάτων; Ας ευχηθούμε να μη χρειαστεί να επανέλθει στην επικαιρότητα. Να ανοίξει ο καιρός να έρθουν Τουρίστες, να κινηθεί λίγο χρήμα στην αγορά, γιατί όλα έχουν καθίσει. Ο ιός φαίνεται μας βαρέθηκε ή μας κάνει τη χάρη και δε μας πλησιάζει, παρά την ‘’κανονικότητα’’ που επικρατεί γύρω, χωρίς προφυλάξεις σε μεγάλο ποσοστό. Μένουμε ασφαλείς ή ‘’μένουμε αφελείς’’;

Η διαφήμιση για τη Χώρα μας πάντως πέτυχε, (ειδικά με το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών εκείνο το 4ήμερο του καύσωνα), ο ξένος τύπος προτείνει ως ασφαλή προορισμό διακοπών την Ελλάδα και τα νησιά μας. Κάτι σαν τις γαλάζιες σημαίες στις παραλίες δηλαδή! Άνοιξαν και εστιατόρια, καφετέριες κλπ. με τις νέες προδιαγραφές λειτουργίας βεβαίως. Κάποιοι δεν άνοιξαν, από Σεπτέμβρη και μετά θα μετρήσουμε απώλειες κλειστών, ή και ανοιχτών χρεοκοπημένων!

Το Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο δεν προβλέπει τεστ για τον ιό, όσον αφορά πτήσεις, αεροδρόμια και να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Πειραματιζόμαστε άραγε ή χάριν του χρήματος, τα υπόλοιπα, όπως η υγεία, έρχονται σε δεύτερη μοίρα; Ας ευχηθούμε οι περιοχές μας που παραμένουν παρθένες από τον ιό να μην μολυνθούν! Ο κίνδυνος υπάρχει μας λένε, αόρατος φυσικά δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει, αλλά υπάρχει, οπότε ζήσε με το φόβο, αυτό μας λένε! Όσα μέτρα προστασίας κι αν πάρεις, πάντα κάτι θα σου ξεφύγει, κάτι δεν θα έχεις κάνει καλά, η κάλυψη είναι σχετική, οπότε επιλογή σου πώς θα διαχειριστείς το φόβο που σου επιβάλλουν, ώστε να καταφέρεις να ζήσεις ομαλά από δω και πέρα.

Και μια και δεν καταλάβαμε Πάσχα φέτος λόγω καραντίνας, (πέρασε και της Αναλήψεως, έκλεισε ο κύκλος του Πάσχα και το ‘’Χριστός Ανέστη’’), ας γιορτάσουμε την ημέρα της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Και για την ιστορία του πράγματος, η Πεντηκοστή θεωρείται ως η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε. Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι ιδρύθηκε η πρώτη Χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα.

Η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος είναι μία από τις εορτές που ο περισσότερος κόσμος τις θυμάται ως αργίες, και τη συγκεκριμένη ως τριήμερο πρώτης καλοκαιρινής εξόρμησης. Ωστόσο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας. Την Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή, εκείνη την ημέρα ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους Μαθητές του Χριστού. Την Δευτέρα εορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα, που οι άγιοι Πατέρες μας, για να δώσουν τιμή ιδιαίτερη στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά την Δευτέρα!

Καλά και τα τριήμερα στην εξοχή, αλλά να έχουμε και κάποια σχέση με τη θρησκεία και την πίστη μας. Καλό τριήμερο λοιπόν, αν και η Δευτέρα δεν είναι επίσημη αργία για όλους, ειδικά στον Ιδ. Τομέα είναι κατ’ έθιμο αργία, οπότε στην απόλυτη δικαιοδοσία του κάθε Εργοδότη αν θα είναι αργία ή εργάσιμη.

Καλό καλοκαίρι!

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *