«Ψυχολογία του Φασισμού» Βιβλίο του Νίκου Μαρκέτου

IMG_8177Την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 και ώρα 19:30, στο Στέκι του ΛτΑ (Πραξιτέλους 78 & Βενιζέλου – Πειραιάς), παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας, το βιβλίο του Νίκου Μαρκέτου «Ψυχολογία του Φασισμού».

Για το βιβλίο μίλησαν: Παναγιώτης Βουτυράκος, Βασιλική Κατριβάνου, Κώστας Κοροντζής, Χρήστος Μαντάς. Θα χαιρετήσει:

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Νίκος Μπελαβίλας, Υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά.

Συντόνισε ηIMG_8183 Βασιλική Παρασκευοπούλου.

Η επανεμφάνιση ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και η επιρροή που έχει στις μέρες μας η φασιστική ρητορεία, μας καλεί εκ νέου να κατανοήσουμε το φαινόμενο.

Πώς μέσα στον ανθρώπινο ψυχισμό καρποφορεί το φασιστικό κήρυγμα και ποιες είναι οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της καταπίεσης, της βίας και της τρομοκρατίας που ασκεί ένα φασιστικό καθεστώς, όπως φάνηκε και από τα ιστορικά παραδείγματα του 20ού αιώνα;

Σήμερα απέναντι στην ανθρωπότητα βρίσκεται ένα παντοδύναμο σύστημα, αυτό που είναι οι παγκόσμιες αγορές και οι νόμοι τους και ο μέσος άνθρωπος πείθεται ότι δεν μπορεί να εναντιωθεί σ’ αυτές, ούτε να αξιώσει τίποτα περισσότερο, πέρα από αυτό που του υπαγορεύουν τα ΜΜΕ και ο φόβος του οικονομικού αφανισμού. Όταν ο φόβος πάρει διαστάσεις απειλής αφανισμού, ή κατακερματισμού, ιδιαίτερες ψυχολογικές διεργασίες συντελούνται σε ασυνείδητο επίπεδο. Οι φόβοι του παρόντος ξυπνούν φόβους της πρώιμης παιδικής ηλικίας και ενεργοποιούνται οι ίδιοι μηχανισμοί που ενεργοποιήθηκαν από το πρώιμο και ανώριμο Εγώ για την ανακούφιση του βρέφους. Ο ενήλικος, υπό τα κράτος μιας θανάσιμης απειλής, αντιδρά ενστιχτώδικα. Παλινδρομεί σε προγενέστερα στάδια της ψυχολογικής του ανάπτυξης.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε εκτός άλλων και, τον πρώην Υπουργό κ. Θοδωρή Δρίτσα, την Βουλευτή κ. Ελένη Σταματάκη, την Δημοτική Σύμβουλο κ. Βάνα Μελά, τους κ.κ. Παύλο Χαβενετίδη, Σωτήρη Αλεξόπουλο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *