Όχι στην αισχροκέρδεια..

Από συνέντευξη του Παύλου Πολάκη

 

πολάκηςΟ βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έθεσε εαυτόν εθελοντικά στη διάθεση του δημοσίου συστήματος Υγείας για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού, σχολιάζει τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν τις προηγούμενες μέρες και δίνει το μήνυμα πως «τώρα είναι η ώρα να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού». Χαρακτηρίζει ως «εγκληματική ιδεοληψία» το ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια των ειδών πρώτης ανάγκης και επισημαίνει τη σπουδαιότητα του κοινωνικού κράτους.

Πώς κρίνετε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού;

Ενώ διαφαίνεται να επιδεικνύει έγκαιρα αντανακλαστικά, αυστηροποιώντας σταδιακά τα μέτρα που παίρνει για τις δημόσιες συναθροίσεις των πολιτών, φάνηκε να ολιγωρεί επιλεκτικά σε τομείς που άπτονται σε κυβερνητικές ιδεοληψίες και δη απέναντι στις πιέσεις που δέχεται όλο αυτό τον καιρό.

Δηλαδή στη λειτουργία της αγοράς. Τα παραδείγματα της επιβολής κανόνων στην τιμολόγηση προϊόντων πρώτης ανάγκης και στην προσέλευση του κοινού στις μεγάλες αλυσίδες super market, η εξασφάλιση των εργαζομένων σε κλάδους που έκλεισαν, καθυστέρησαν δραματικά και μακάρι να μην τα πληρώσουμε ακριβά σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Τώρα είναι η ώρα να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού, αλλά όταν βγούμε από αυτή την περιπέτεια έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά!».

Είστε υπέρ της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας;

Για να οδηγηθείς σε τέτοια μέτρα χρειάζεται να παρασχεθεί μια γενναία «ένεση» ενίσχυσης των εισοδημάτων που χάνονται καθημερινά στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, καθώς και η εξασφάλιση της χρηματοδοτικής βιωσιμότητας σε τομείς του κοινωνικού κράτους (όπως πχ η «βοήθεια στο σπίτι») που θα μπορούσαν να στηρίξουν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Αυτά δεν μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά με τα delivery κλπ.

Σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής ενισχύουν το πάλαι ποτέ κοινωνικό κράτος, κρατικοποιούν τομείς της οικονομίας, αναλαμβάνουν υπό δημόσιο έλεγχο βασικές ανάγκες και θεμελιώδη δικαιώματα των πολλών. Ένα είναι σίγουρο: Μετά από αυτή την κρίση τίποτα δεν θα είναι ίδιο στις ζωές μας, αλλά και στην άσκηση δημόσιων πολιτικών υπέρ των πολλών.

Ποια η πρόταση σας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται;

Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προστασίας (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κλπ) καταγράφηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα –και όχι αύριο– να παρέμβει και να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες και προσιτές τιμές σε προϊόντα προστασίας για όλους.

Προτρέψαμε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση αυτή και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 38 δισ. € που δημιουργήσαμε επί των ημερών μας για την περίπτωση αναταράξεων σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον όπως το σημερινό.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *