Ώρα μηδέν για το Δικαστικό Μέγαρο Ενημερωτικές συσκέψεις Γιάννη Μώραλη

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ1Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο Πειραιά με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και για τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου Πειραιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου κ. Αντώνιος Πλακίδας, ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών Πειραιά κ. Νικόλαος Κουτρούμπας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο Πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Απόστολος Στασινόπουλος, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κυρία Ειρήνη Τζίβα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΤΑΧΔΙΚ  και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιάννης Καρδαράς.

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σχετικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Δήμαρχος Πειραιά αφού υπενθύμισε ότι το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά δεν απασχολεί μόνο τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά όλη την πόλη, έκανε μια σύντομη αναδρομή του θέματος αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Δήμος προσέφερε το κτίριο της Ραλλείου, προκειμένου να αποτρέψει την φυγή των δικαστηρίων εκτός Δήμου Πειραιά.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Πειραιά έκανε μια ενημέρωση -όπως δήλωσε- ότι είναι πάρα πολύ ανήσυχος και έκανε δεύτερη σκέψη για το θέμα της αξιοποίησης της Ραλλείου, διότι – όπως υποστήριξε – είναι υποχρέωσή του να αξιοποιήσει τα ακίνητα του Δήμου  με όφελος για τον Δήμο Πειραιά και τους δημότες και τόνισε ότι το Υπουργείο κωλυσιεργεί.

Σ’ αυτή την δήλωση που έκανα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταθέτοντας την ευθύνη της καθυστέρησης στον Δήμο Πειραιά, σημείωσε ο Δήμαρχος.

Από τη μεριά του Δήμου υποχρέωση μας -όπως είπε- ήταν να παραχωρήσουμε δωρεάν το κτήριο και πήραμε σχετική απόφαση. Όπως εξήγησε έγινε αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε από τη χρήση Δημαρχείου να περάσει σε χρήση Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και άλλα δύο ζητήματα τα οποία ο Δήμος θεώρησε ότι είναι αναρμόδιος  για να απαντήσει: Το πρώτο -όπως είπε- ο κ. Μώραλης ήταν αν το κτήριο είναι στατικά επαρκές και το δεύτερο σχετικά με το πάρκινγκ. Για το αν το κτήριο είναι στατικά επαρκές θα πρέπει να το διερευνήσει η κεντρική διοίκηση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά περί αυτού του κράτους μιλάμε. Θέλει να κάνει ένα Δικαστικό Μέγαρο αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν μπορεί να βρει τρόπο, να κάνει μία μελέτη για τη στατική επάρκεια του κτηρίου. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, σημασία έχει ότι έχουν περάσει τρεισήμισι χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2014 και δεν έχει προχωρήσει το έργο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μώραλης περιμένει να του πει κάποιος υπεύθυνος: ο Υπουργός ή έστω ο Γενικός Γραμματέας ποιος θα πληρώσει – όχι στα λόγια -να εγγραφεί σε προϋπολογισμό, στον Εθνικό Προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ.  Δεν υπάρχει όμως καμία σχετική απόφαση -συμπλήρωσε ο Δήμαρχος- και κανένας φορέας του δημοσίου δεν έχει αναλάβει το κόστος αυτό. Το ερώτημα που έθεσε  ο Δήμαρχος είναι  ποιος θα κάνει τη μελέτη, πόσο χρόνο θα χρειαστεί, πότε θα ολοκληρωθεί. Όταν αυτά τα ερωτήματα απαντηθούν – συμπλήρωσε ο Δήμαρχος -θα πάω στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δω και ανάλογα με τις απαντήσεις, να θέσω το θέμα, για να αποφασίσει. Αν όμως πρέπει να περιμένουμε άλλα 10 χρόνια για να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο πρέπει να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε διαφορετικά το ακίνητο αυτό. Τότε πρέπει να ψάξουμε κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις. Αν μας πουν ότι θα γίνει το 2022 είναι μία λογική λύση και  είναι μία άλλη συζήτηση  όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τέλος, ο κ. Μώραλης τόνισε: «αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση. Αν αύριο ο Υπουργός ή ο Γενικός μας στείλει ένα χαρτί και μας πει ότι το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι έτοιμο το ‘22, μακάρι να είναι ένα καλό νέο για να δούμε πως θα υλοποιηθεί αυτό. Παραμένει πρώτη επιλογή, αλλά αν δούμε ότι η απάντηση είναι είτε πολύ γενική είτε χωρίς ημερομηνίες είτε χωρίς χρονοδιαγράμματα, τότε θα δούμε τα πράγματα διαφορετικά».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *