Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Βακιρτζή. Στην Γκαλερί 35 του Πειραιά

IMG_6139Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, το απόγευμα στις 7, στην Art Gallery 35, Καραολή Δημητρίου 35 Πειραιάς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του γνωστού Πειραιώτη ζωγράφου Γιάννη Βακιρτζή.

Ο Γιάννης Βακιρτζής γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε μουσική, αρχιτεκτονική και γραφιστική. Μπήκε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και κάτω από τούς υπέροχους δασκάλους Μυταρά, Τέτση και Μαυροειδή. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου του είναι τα ζωντανά και αρμονικά χρώματα, τα οποία διαβρώνουν το σχέδιο και το υποβIMG_6136 άλουν στην πλαστικότητα. Οι συνθέσεις του είναι έντονες, άλλοτε με σχολαστική εκτέλεση, άλλοτε με περίσια πνευματικότητα. Τα θέματά του προβάλουν μια οικεία ζεστασιά και μια ρυθμική κίνηση. Η ζωγραφική του είναι μοναδική και πολύχρωμη με βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία για το έργο του. Το 1971 το βραβείο σε μια ομαδική έκθεση που διοργάνωσε η Νομαρχία Πειραιά. Βραβείο το 1973 για να απεικονίσει την Καινή Διαθήκη σε ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε από την Επισκοπή του Πειραιά. Το 1974 και 1975 κέρδισε βραβεία σε διαγωνισμό από το Αρχηγείο Ναυτικού.

Ο Βακιρτζής θεωρείται και ως ο κατ’ εξοχήν ερωτικός ζωγράφος, καθώς η ερωτική ζωγραφική του δεν έχει “γιατί;” Είναι η επικοινωνία του καλλιτέχνη με την ουσία του σύμπαντος κόσμου η ίδια η γραφή του έργου, ο τρόπος που κυλάνε οι γραμμές, τα χρώματα, η σύνθεση, μας υποβάλουν το ερωτικό αίσθημα, ως κατακτητικό και αποδεκτό ως τη ζωή μέσα από το χάος. Χαμηλές χρωματικές βαθμίδες, εναλλάσσονται με εντάσεις επιθυμίας, φτάνοντας σε κορυφώσεις χρωματικού πάθους. Το τι απεικονίζει πια το έργο δεν έχει τόσο σημασία, αλλά το πως το απεικονίζει έχει τον κυρίαρχο λόγο. Η γνησιότητα αυτής της ζωγραφικής του Γιάννη Βακιρτζή έγκειται στο ότι όταν την κοιτάμε, αφηνόμαστε στην απόλαυση της χρωματικής και σχηματικής ηδονής, εκεί που δεν χωράει η σκέψη, δεν έχει λόγο η κριτική.

Να συγχαρούμε την Γκαλερί 35, που μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε πολλά και ενδιαφέροντα έργα του Βακιρτζή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *