Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγάπη – Έρωτας – Φιλία

κατάλογοςΌλοι θέλουν να ζήσουν το διαφορετικό και το ανεπανάληπτο. Καλός μου φίλος, μου έλεγε προχτές πως τρία πράγματα θέλει πραγματικά και κερδίσει στη  ζωή του και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει το έχει κατορθώσει. Είναι το ακατόρθωτο το άπιαστο. Επιθυμεί την Αγάπη, τον Έρωτα, και την Φιλία, αλλά μάταια. Τρεις έννοιες που φαίνονται τόσο κοντά η μία στην άλλη και όμως απέχουν παρασάγγας, για να θυμηθούμε λίγο και τα αρχαία μας. Καλέ μου φίλε! Πόσο ευτυχισμένος πρέπει να είσαι για να παλεύεις να ζήσεις τρεις Χίμαιρες! Πόσο αθώα πρέπει να αισθάνεσαι για να επιδιώκεις την κατάκτηση τριών απόρθητων κάστρων.

Δεν είναι βέβαια καιρός να αναλύσουμε τι σημαίνουν αυτές οι τρεις λέξεις για όλους μας. Πολλοί από μας έχουμε αγαπήσει ή έτσι νομίσαμε ότι αγαπήσαμε. Πόσο πραγματικά νοιώσαμε μέσα μας αυτή την αγάπη. Και βασικά πως μπορούμε να μετρήσουμε την αγάπη; Αλήθεια φεύγει ποτέ η αγάπη; Είναι δυνατόν να υπάρχει σήμερα αγάπη για κάτι και αύριο να έχει ξεχαστεί. Βλέπουμε μιας έναν άνθρωπο που νομίζουμε πως είναι ιδανικός για μας και τον αγαπάμε με όλες μας τις αισθήσεις, ή μάλλον έτσι πιστεύουμε γιατί μετά από λίγες μέρες τα ίδια πιστεύουμε για κάποιον άλλον και τα χρόνια περνούν χωρίς να θυμόμαστε ούτε την αγάπη του προηγούμενου μήνα!

Είμαστε σίγουροι πως είναι αγάπη όλες αυτές οι εφήμερες, οι πρόσκαιρες, οι προσωρινά δυνατές συγκινήσεις; Μάλλον όχι, είναι ανταύγειες μια Αγάπης που θέλουμε, αλλά που δεν έρχεται, που ίσως όμως έλθει αν την προκαλέσουμε, αν ψάξουμε να τη βρούμε. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η πραγματική αγάπη, όχι βέβαια η αγάπη τύπου μάνας, αλλά η διαφορετική, αυτή που εσύ μπορείς να δώσεις και να πάρεις από τον άνθρωπο τον δικό σου. Καμιά φορά μάλιστα είναι και τόσο κοντά μας που μόνο όταν μας φύγει, αφήνει βαθιά τα σημάδια της.

Ποιο δύσκολη λέξη ο Έρωτας. Αυτή και αν είναι γρίφος! Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να την εξηγήσει. Τι θεότητες έπλασαν οι άνθρωποι για να μπορέσουν να μπουν στα άδυτα του Έρωτα! Μάταια, κανείς ποτέ δεν θα καταλάβει την δύναμή του. Διαβάζουμε καμιά φορά για κάτι εγκλήματα που ξεκίνησαν και σταμάτησαν άδοξα στον Έρωτα και μας φαίνονται ακαταλαβίστικα. Και όμως μόνο ο Έρωτας μπορεί να έχει τόσο μεγάλα αποτελέσματα. Και βασικά ο Έρωτας δεν πεθαίνει, στριφογυρίζει μέσα μας τόσο ύπουλα και δυνατά που αλίμονο σε όποιον πέσει στα δίχτυα του. Αν αγαπήσει και δεν βρει ανταπόκριση θα υποφέρει. Θα σέρνεται δέσμιος χωρίς ποτέ να μπορεί να κάνει την παραμικρή κίνηση για να ξεφύγει. Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά ο έρωτας!

Η φιλία είναι εντελώς διαφορετική και απευθύνεται σε άλλους ανθρώπους. Ο Νίτσε έλεγε πως, «δεν μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, μόνο έρωτας μπορεί να υπάρξει». Και φυσικά δεν είχε άδικο, όπως πιστεύουν πολλοί. Είναι όμως δυνατόν να υπάρξει φιλία πραγματική έστω και μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου; Θυμόμαστε όλοι τη φιλία του Αχιλλέα και του Πάτροκλου ή του Δάμωνος και του Φειδία! Τι πιθανότητα υπάρχει να ακούσουμε για κάποια παρόμοια δυνατή, φιλική σχέση στις μέρες μας; Μέχρι ποιο σημείο μπορούμε να σταθούμε δίπλα στον υποτιθέμενο φίλο μας; Θα είναι αμοιβαίο το αίσθημα της φιλίας ή θα προδοθούμε από και θα καταλάβουμε ότι άδικα τον θεωρήσαμε φίλο και ότι ήταν ανάξιος να δεχτεί τη δική μας φιλία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *