Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αξέχαστοι ανασχηματισμοί

καραμανλής ανδρέαςΛόγος πολύς και θόρυβος έγινε για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Μεταξύ μας, οι ανασχηματισμοί πρέπει να αποφεύγονται και αν δεν μπορεί να αποφευχθούν, πρέπει να γίνονται σπάνια.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σπανίως έκανε ανασχηματισμό. Επέλεγε μια ομάδα την οποία εμπιστευόταν, επέλεγε πρόσωπα τα οποία είχε “ξεσκονίσει” και αυτό ήταν!

Με τον τρόπο αυτό “έφτιαχνε” στελέχη και συγχρόνως “έδενε” την ομάδα, αφού υπήρχε τότε στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργών και δεν υπήρχαν τα σημερινά “βιλαέτια”…

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκείνος ο οποίος άλλαξε το παιγνίδι των ανασχηματισμών, τους οποίους θεωρούσε εργαλείο και αναπόσπαστο μέρος πολιτικής του. Μάλιστα, θέλοντας να ξεφύγει και από την “κατεστημένη” ονομασία των αλλαγών στις κυβερνήσεις, επέλεξε τον όρο “Αναδόμηση”!

Θυμάμαι δε ότι μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η λέξη “αναδόμηση” έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, όπως δημοφιλές έγινε και το σχετικό ρήμα.

Πολλές φορές άκουσα φράσεις όπως “κάτσε φρόνιμα γιατί θα σε αναδομήσει ο πρόεδρος”, “όπως είδατε, αγαπητοί, αναδομήθηκα”, “με αναδόμησε ο αρχηγός” και άλλα τέτοια…

Θυμάμαι, μάλιστα, μια χαρακτηριστική περίπτωση. Προσωπικός φίλος του Ανδρέα, όταν τοποθετήθηκε σε παραγωγικό υπουργείο, ”χάλασε το χατήρι” δυνατού οικονομικού παράγοντος και, μέσα σε λίγο καιρό από την τοποθέτησή του, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση.

Πώς έγινε αυτό;” τον ρώτησα, δήθεν, έκπληκτος. “Ε, του είπαν να με αναδομήσει και με αναδόμησε!” μου απάντησε, κάνοντας και μια επεξηγηματική χειρονομία!

Την φιλοσοφία των “αναδομήσεων”, ο Ανδρέας την πέρασε πολύ εύκολα τόσο στους υπουργούς και τους βουλευτές του όσο και σε εμάς, οι οποίοι, όταν περνούσε λίγος καιρός από τον τελευταίο ανασχηματισμό, αρχίζαμε να… επιζητούμε τον επόμενο!

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν πρόλαβε να “στεριώσει” στην κυβέρνηση κι έτσι δεν είχε την ευκαιρία να παίξει το παιγνίδι του Ανδρέα.

Βεβαίως, έκανε ανασχηματισμό όταν απεμάκρυνε από την κυβέρνηση τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά η “αναδόμηση “εκείνη δεν είχε έκταση.

Δεν διέθετε, εξ άλλου, τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών ώστε να έχει μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή και συνεπώς δεν είχε περιθώρια πειραματισμών, αφού κρατούσε λεπτές ισορροπίες, με τον δύσκολο αριθμό “151”.

Θυμάμαι, πάντως, ότι προανήγγελλε επί πολλές ημέρες “επικείμενο ανασχηματισμό” και τελικώς άλλαξε μόνο τον υπουργό των Εσωτερικών.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός, μπορεί να θεωρηθεί “εκλογικός-διορθωτικός”.

Ο πρωθυπουργός, προετοιμαζόμενος ίσως για εκλογές εντός του 2021 και έχοντας υπ’ όψιν του ότι θα είναι “διπλές” λόγω της απλής αναλογικής, επέλεξε βουλευτές από ευαίσθητες εκλογικώς περιφέρειες, επιδιώκοντας και να κατευνάσει την όποια εσωκομματική δυσαρέσκεια έναντι των “εξωκοινοβουλευτικών” και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η Νέα Δημοκρατία” δεν έχει “αλωθεί” από την κεντροαριστερά.

Ο καιρός θα δείξει αν θα πετύχει η προσπάθεια.

Κλείνουμε με ένα στιγμιότυπο, που μας διηγήθηκε άνθρωπος πολύ κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όταν ήταν Πρόεδρος Δημοκρατίας, στην πρώτη θητεία του Ανδρέα στην πρωθυπουργία, ο Παπανδρέου τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και του ανακοίνωσε ότι θα κάνει την πρώτη του “αναδόμηση”. Ο Καραμανλής, με το γνωστό ύφος, του είπε: “Θα δυσαρεστήσεις και εκείνους που βγάζεις και εκείνους που δεν βάζεις. Σημασία έχει εσύ να είσαι καλά”…

Δημήτρης Καπράνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *