Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Από τα “Ωσανά” στο “Σταύρωσον”,μια κιβωτός δρόμος…

παπαντώνηςΟ μακαρίτης ο Γεωργακάς άρχισε την σταδιοδρομία του στον χωρο του Εμπορίου από ένα περίπτερο που ονόμασε “Μινιόν” και το οποίο έφθασε να είναι το “το μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα!”. Μέχρι που κάποιοι του’ βαλαν μπουρλότο και το λαμπάδιασαν!

Ο πατήρ Αντώνιος, άρχισε με μια πραγματική “Κιβωτό του κόσμου”. Μια φιλανθρωπική δομή, έναν τόπο φιλοξενίας για παιδιά που είχαν την ανάγκη στοργής και αγάπης, καθώς προέρχονταν από “περίεργες” οικογένειες…

Η “ερευνητική δημοσιογραφία” των “πρωινάδικων” και των “μεσημεριανάδικων” αγάπησε αμέσως αυτή την ήρεμη μορφή, έναν πράο και χαμογελαστό νεαρό ιερέα, ο οποίος αποφάσισε να κάνει πράξη τα λόγια του Μάνου Χατσιδάκι.

“Κάθε δρόμος έχει μια φωλιά για τα παιδιά”. Και τα  μάζευε από τους δρόμους και τους παρείχε  “στέγη, τροφή και προστασία”, που λέει και ο μέγας Διονύσης.

Περί τα τέλη του καλοκαιριού βρέθηκα στην Χίο. Και σε ένα εξαιρετικά ωραίο σημείο, είδα τις εκεί εγκαταστάσεις της “Κιβωτού του Κόσμου”. Είδα ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα γήπεδα, αυτοκίνητα. Και τρόμαξα!

“Αμάν, ο παπάς ανοίγεται πολύ και δεν τόνε βλέπω καλά” είπα στην καλή φίλη με την οποία βρισκόμασταν μαζί εκεί, προκειμένου να φοιτήσει το παιδί της στο Ναυτικό Λύκειο Καρδαμύλων, φιλοξενούμενος στο “Σπίτι της Μαρίας”, που έχει φτιάξει ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

“Γιατί; τί συμβαίνει;” με ρώτησε. “Ακόμη τίποτε, αλλά όταν τα καράβια γίνονται πολλά και μπείς στο Χρηματιστήριο”, πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ” της απάντησα.

“Αμάν πια, ότι σου πούμε, στη Ναυτιλία το γυρίζεις”… μου είπε…

Μα, πού να το γυρίσω; Όταν από ένα καραβάκι Πέραμα – Παλούκια ανεβαίνεις να κυβερνήσεις ένα σύγχρονο LNG carrier, πόσο εύκολο είναι να αποδειχθεί η πορεία σου αλάνθαστη;

Η “Κιβωτός”, λοιπόν, μεγάλωσε πολύ. Και όσο αγνοί και αγαθοί κι αν είναι οι στόχοι και οι σκοποί σου, πώς να ελέγξεις ένα τόσο μεγάλο οργανισμό;

Κάποια στιγμή, κάτι “θα στραβώσει”. Κι όταν έχεις γίνει “πρόσωπο” στα “κανάλια”, τότε δεν υπάρχει έλεος!

Η σημερινή δημοσιογραφία, θυμίζει την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα.

Το “Ωσανά” είναι σχεδόν δίπλα στο “Άρον – άρον, σταύρωσον Αυτόν”!

Οι ίδιοι που μέχρι χθες ήταν έτοιμοι να πλημμυρίσουν το πλατώ με δάκρυα συγκινήσεως και να τρελαίνονται με τα τηλεφωνήματα – προσφορές στον “Τηλε-Μαραθώνιο”, τώρα θα κατασπαράξουν πλήρεις ευτυχίας το θύμα (αν τελικά αποδειχθεί ότι ευθύνεται) χωρίς λύπηση!

Θα συνιστούσα να μην προτρέχουν στα συμπεράσματά τους. Η “Κιβωτός” διατηρεί πολυάριθμους χώρους φιλοξενίας, απασχολεί πλήθος εργαζομένων και πάρα πολλά παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά προερχόμενα από “δύσκολες” οικογένειες.

Με βάση την στατιστική και την ιστορία, είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχει συμβεί ποτέ κάτι το επιλήψιμο. Ας μην επιτραπεί στην παμφάγο σκανδαλολαγνεία να διαλύσει το έργο ενός ανθρώπου, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Είναι μια εποχή που έχει επικίνδυνα φορτισθεί, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Η λύση να γίνουμε “Αρκάδι” δεν είναι ότι καλύτερο.

Ας γίνουμε απλώς πιο προσεκτικοί.

Και ας λέμε λιγότερα…

Δημήτρης Καπράνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *