Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρχιμηχανικός Α. Πρίντεζης

Την 12-8-22, ο αρχιμηχανικός μάστρο Αντώνης Πρίντεζης, επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμηχανικών «σαλπάρισε» από το Νέο Ηράκλειο Αττικής «Καθολική Εκκλησία Αγίου Λουκά» για το πιο μεγάλο αλλά χωρίς γυρισμό ταξίδι του για την αιωνιότητα.

Ο καλός φίλος και συνάδελφος γεννήθηκε στην Ποσειδονία της Σύρου, αλλά λόγω του πολέμου και της κατοχής μετοικήσανε στον Πειραιά όπου και σπούδασε εργαζόμενος την ημέρα στη νυχτερινή περιώνυμη Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού «Αρχιμήδης». Πρωτομπαρκάρισε ως δόκιμος μηχανικός το 1955 και συνέχισε εργαζόμενος σε ποντοπόρα φορτηγά πλοία και από το 1957 εταιρίας Παπαδάκη του Λονδίνου φροντίζοντας πάντα να συμπληρώνει έγκαιρα την απαιτούμενη υπηρεσία και κατόπιν εξετάσεων να αποκτήσει τα προαγωγικά διπλώματα Γ, Β και Α΄ Μηχανικού.

Από το 1961 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80 του είχε ανατεθεί η παρακολούθηση των ναυπηγήσεων 13 πλοίων της εταιρίας. Στη συνέχεια εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής ακτοπλοϊκής εταιρίας του εσωτερικού.

Ο αείμνηστος αρχιμηχανικός δεν ήταν μόνον άριστος γνώστης των μηχανών και της κατασκευής των καραβιών αλλά ασχολήθηκε και με τα γράμματα. Εξ άλλου ήταν γνώστης της Αγγλικής, Γαλλικής και Ιταλικής γλώσσας. Έγραφε επιστημονικά άρθρα σε τεχνικά περιοδικά και κυρίως στο «Γνώση και Τέχνη» της Λέσχης του και το «κύκνειο άσμα» το είναι το δίτομο έργο του «Προδιαγραφές Ναυπήγησης Νέου Πλοόυ» που εκδόθηκε το 2019.

Φρίξος Δήμου

Πλοίαρχος Ε.Ν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *