Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιβλιοκριτική «Προσπάθησα» Αυτοβιογραφία Σπύρου Σουκαρά

σουκαράς 2Συγκινεί το αυτοβιογραφικό βιβλίο τουσουκαράς 3 εκλεκτού φίλου, Συνδικαλιστή, Ανθρώπου των κοινών, Δημοσιογράφου και Εκδότη Σπύρου Σουκαρά με τον ευρηματικό τίτλο «Προσπάθησα».

Βασικά είναι μια αυτοβιογραφία, αν θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε έτσι, που φανερώνει αμέσως την προσωπικότητα και τον Αγώνα του Σπύρου, την Ιστορία της Οικογένειάς του, τις συνδικαλιστικές προσπάθειες και επιτυχίες του, την πατρίδα του τη Μάνη, το Πέραμα που μεγάλωσε, την ενασχόλησή του με την πολιτική και την Κοινωνία.

σουκαράς 1«Προσπάθησα», κατά τον Σπύρο, αλλά και για μας, σημαίνει το πάλεψα, έκανα ότι μου αναλογούσε και πολύ περισσότερα, δεν απέτυχα, έκανα ότι μπορούσα και αυτός πραγματικά είναι ο Σπύρος.

Αυτοί που προλόγισαν τον βιβλίο, αλλά και ο Βασίλης Σταθούσης, που έγραψε τον επίλογο, είναι άνθρωποι κύρους, σοβαροί και με χαρακτήρα, τα λόγια τους μετρημένα και σωστά, δίνουν αμέσως το ακριβές στίγμα του Σπύρου και μιλούν με τα καλύτερα λόγια, κάτι που δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Οι πολλές φωτογραφίες του βιβλίου, πιάνουν όλες τις πτυχές και τον χαρακτήρα του αυτοβιογραφούμενου. Φανερώνουν έναν εξαιρετικό εργαζόμενο, ικανό συνδικαλιστή, άνθρωπο εμπιστοσύνης που τοποθετήθηκε χάριν των προσόντων του, σε πολλές και μεγάλες θέσεις, άριστο οικογενειάρχη, που αγαπά, όχι μόνο την οικογένειά του την στενή, αλλά και όλους τους άλλους, μέχρι και τις μακρινές θειές, και θειούς που συχνά αναφέρει και μάλιστα με εξαιρετικά και ζεστά λόγια.

Εμένα που μεγάλωσα, όπως και ο Σπύρος, στο Πέραμα, και ζήσαμε περίπου τις ίδιες καταστάσεις, μου έφερε στη μνήμη πολλές και αξιόλογες σκηνές, όλες μετρημένες, ακριβείς και σοβαρές, δίχως περιττά σχόλια.

Ο Σπύρος πάντα είναι ένας άνθρωπος της Ελπίδας, και τώρα, που υποτίθεται πως ιδιωτεύει, δεν παύει να δίνει καθημερινά το παρών και να είναι στην πρώτη γραμμή ως ενεργός πολίτης.

Τον ευχαριστώ θερμά, τον εκτιμώ και πάντα τον σέβομαι γιατί το αξίζει. Είναι από τα άτομα που δεν επιθυμούν την κολακεία, την επιφανειακή φιλία, την πρόσκαιρη παρέα, αλλά την ντόμπρα κουβέντα, τα φιλικά και σταράτα αισθήματα, τους σωστούς και αγαπημένους φίλους.

Να είναι καλά, τον χρειαζόμαστε, η ζωή είναι για αυτούς που την προσπαθούν, και ας λέει ο Σπύρος «Προσπάθησα», πιθανώς να ήταν καλύτερος τίτλος το «Δεν τα παράτησα», ότι δηλαδή είναι εδώ, ότι δεν απέτυχε, ότι πάντα βγαίνουν θετικά από την προσπάθεια.

Δεν λέμε καλοτάξιδο στο βιβλίο του Σπύρου, εξ άλλου δεν εκδόθηκε για να ταξιδέψει, αλλά να μας δείξει, πιθανώς να μας συμβουλέψει, να μας θυμίσει, να κρατήσει ζωντανή την ιστορία και να αναδείξει τον αγώνα και την προσπάθεια.

Γιάννης Κανατσέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *