Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιβλιοπαρουσίαση..«1909-1922 Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» Βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά

IMG_0957 IMG_0959Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2022 στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Καραΐσκου 111, Πειραιάς, στάση μετρό ΔΗΜΟΤΙΚΟ, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1909-1922 Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν: οι ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ και η πειραϊκή αμκε ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ. Συζήτησαν οι: Γιώργος Φλωρίδης, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός, Μελέτης Μελετόπουλος, Συγγραφέας, Δρ. Κοινωνιολογίας, Μανώλης Εγγλέζος, δικηγόρος, Άρδην Πειραιά και ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς. Συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης

Από τις λίγες, πραγματικά, βιβλιοπαρουσιάσεις, που έχουμε παρακολουθήσει και άξιζε τον κόπο να μην αφήσεις λέξη να πάει χαμένη.

Πολύ υψηλού επιπέδου εκδήλωση, με παρουσίαση ενός βιβλίου που αποτελεί σταθμό για την ταραγμένη περίοδο των αρχών του 20ού αιώνα, που έληξε με την Μικρασιατική καταστροφή.

Πολύ μελετημένοι όλοι οι ομιλητές, με διαφορετικές, αλλά συγκλίνουσες γενικά απόψεις. Στην ουσία είχαμε μια βιβλιοκριτική και τρεις εισηγήσεις τεκμηριωμένες, επί του ιδίου θέματος.

Εν κατακλείδι: Η Μικρασιατική Καταστροφή επήλθε κύρια λόγω του «Διχασμού». Ήταν απαραίτητη η εκστρατεία, γιατί οι νεότουρκοι είχαν αρχίσει ήδη τη γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. Αν κερδίζαμε θα σώναμε τους εκεί Έλληνες, αν δεν πηγαίναμε ή χάναμε, όπως εξελίχθηκε, θα τους χάναμε.

Βρώμικος ο ρόλος όλων των μεγάλων δυνάμεων, κανένας δεν ήθελε μεγάλη την Ελλάδα. Με το 1922 έληξε η επανάσταση του 1821, που κράτησε 100 χρόνια και σκοπό είχε την ελευθέρωση των Ελληνικών πληθυσμών και εδαφών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους ομιλητές και τον συγγραφέα, εξαίρετο ιστορικό Γιώργο Καραμπελιά, ο οποίος όπως στο τέλος μας είπε, πρέπει να αλλάξουμε πορεία αν θέλουμε να διατηρηθούμε ως έθνος, θέλουμε εξοπλισμούς αλλά κυρίως ομοψυχία για να αποφύγουμε πολύ πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν γνωρίζουμε σε τι ρόλο θέλουν να μας βάλουν να παίξουμε οι μεγάλες δυνάμεις. Οι καιροί είναι δύσκολοι και έρχονται ακόμα πιο δύσκολοι.

Γέμισε η μεγάλη αίθουσα με άτομα ειδικού πνευματικού ύψους, που με τεκμηριωμένες απόψεις και γνώσεις, έκαναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις επί του παρουσιαζομένου βιβλίου και τις θέσεις των ομιλητών.

Μεταξύ των προσελθόντων, εκτός άλλων και, ο Δημοσιογράφος κ. Νότης Ανανιάδης, ο Επιχειρηματίας μέλος του ΕΛΙΣΜΕ κ. Γιάννης Παρασευάκος, η Εκπαιδευτικός κ. Κατερίνα Μιχαλοπούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *