Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γνωρίζοντας την Ελλάδα

Ανεξερεύνητη ομορφιά του Κάλαμου και του Καστού

καστόςΈχουμε ακούσει διθυράμβους για τα σμαραγδένια νερά και την υπέροχη φινέτσα τόσο της Λευκάδας, όσο και της Ιθάκης. Δίπλα, όμως, σε αυτά τα υπερπροβεβλημένα νησιά του Ιονίου υπάρχουν δύο ακατέργαστα διαμάντια, τα οποία τα ξέρουν λίγοι. Ο λόγος για τον Κάλαμο και τον Καστό. Δύο μικρά νησάκια που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη Λευκάδα, έχουν πυκνή βλάστηση και αποτελούν παράδεισο επί Γης.

Μπορείς να φτάσεις εύκολα είτε στον Κάλαμο, είτε στον Καστό από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας (έχει καραβάκι δύο φορές την ημέρα). Η δεύτερη επιλογή είναι να πάρεις μία γεύση από την ομορφιά τους με μία από τις μονοήμερες κρουαζιέρες που ξεκινούν καθημερινά από το Νυδρί της Λευκάδας. Είναι δεδομένο πως θα τα λατρέψεις και θα θες να παρατείνεις τις διακοπές σου, μένοντας σε κάποιο από τα ελάχιστα δωμάτια που θα βρεις στα νησάκια αυτά. Αν πάλι είσαι από τους τυχερούς που έχουν δίπλωμα για ταχύπλοο, τότε να νοικιάσεις οπωσδήποτε ένα και να κάνεις το γύρο του Κάλαμου και του Καστού. Και το καλύτερο; Ένα μπάνιο στις Μυρτιές στον Κάλαμο. Μια ερημική και εξωτική παραλία, στην οποία θα νιώσεις λες και βρίσκεσαι στην Καραϊβική.

 

Η πλατεία στην Καρυά, στην ορεινή Λευκάδα

καρυάΝαι, η Λευκάδα έχει ένα σωρό ομορφιές, από παραλίες μέχρι μέρη για να φας. Αλλά το συναίσθημα του να ξυπνάς στο χωριό της Καρυάς και να πίνεις τον πρώτο καφέ της ημέρας στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα πλατάνια, δεν συγκρίνεται με τίποτα. Στο μυαλό μου, αυτό σημαίνει διακοπές περισσότερο κι από οποιαδήποτε βουτιά σε γαλαζοπράσινα νερά.

 

Η Μικρή Μαντίνεια στην Καλαμάτα

μαντίνειαΜε αφετηρία την Καλαμάτα, θα κάνεις μπάνιο στην παραλία κάτω από το ξενοδοχείο Ακτή Ταϋγέτου. Η Μικρή Μαντίνεια είναι ένας τέλειος μικρός κολπίσκος επίσης, το Αρχοντικό Αβίας και το Ακρογιάλι Αβίας είναι ακόμα καλά κρυμμένα μυστικά, ενώ στις Κιτριές θα δεις το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα μετά τις βουτιές σου.

 

Γεμιστό μπιφτέκι στην Καλαμάτα

καστράκιΣτην Καλαμάτα θα τιμήσεις σίγουρα την ταβέρνα Ξημέρωμα. Είναι γνωστή για τα ψαρικά και τα θαλασσινά της, αλλά έχει και το καλύτερο – και πιο μεγάλο! – γεμιστό μπιφτέκι που θα φας. Στο Burgery για τέλειο burger, στο Sef για σουβλάκι, στο Κάρδαμο για ελληνική κουζίνα με twist και στον Μύθο για τεράστιες ποικιλίες. Για ποτό με θέα θα ανέβεις μέχρι το Καστράκι στη Βέργα και θα πας και στο Tricky Bar για περιπετειώδη κοκτέιλ.

 

‘Ντόλτσο’ βίτα στην Καστοριά

δισπηλιόΤο Ντόλτσο, η παλιά συνοικία της Καστοριάς, με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια και τα παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε boutique hotels, είναι -αντιθέτως με ότι πιστεύουν κάποιοι- all year around προορισμός. Εξοπλίσου με άπλετο αντικουνουπικό  και σου εγγυώμαι ότι μια βόλτα εδώ θα σου μείνει αξέχαστη. Δεν θα σου κάνει καρδιά να ξεκουνηθείς πέρα από το για να κατηφορίσεις στο παραλιακό Εν Καιρώ για αξέχαστους μεζέδες με θέα λίμνη. Αν και οφείλεις να μπεις κάποια στιγμή στο αυτοκίνητο για να απολαύσεις την θέα από τον Προφήτη Ηλία, να κάνεις -ανάμεσα σε κλαίουσες ιτιές και πλατάνια- τον εσωτερικό (με στάση στην Σπηλιά του Δράκου και το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας) ή τον εξωτερικό περίγυρο της λίμνης (με στάση το Δισπηλιό με την εξαιρετική αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού που αποτελείται από 8 καλύβες).

 

Άγιος Βλάσης στο Πήλιο

βλάσσηςΤο Πήλιο είναι η εναλλακτική επιλογή εκείνων που απαιτούν το κάτι παραπάνω από τις διακοπές τους. Το Πήλιο είναι η βόμβα στα θεμέλια του καλοκαιριού, καθώς συνδυάζει εξωπραγματικά όμορφες παραλίες όπως η Μελάνη, η Πλάκα και η Νταμούχαρη, με γνήσια, αμετανόητα ‘χωριάτικα’ χωριά. Το πανηγύρι του Αγίου Βλάση ευχόμαστε να ξανασυμβεί όπως συνέβαινε πάντα και προσέλκυε σπουδαίους τραγουδιστές όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, σε συναυλίες και αυτοσχέδια γλέντια που δεν έχουν καμία ώρα λήξης. Σαν το καλοκαίρι, δεν τελειώνουν ποτέ.

 

Οι καταρράκτες της Έδεσσας και τα Λουτρά Πόζαρ

καταρράκτεςΚρυστάλλινα νερά, καλοκαιριάτικα, να το ξέρεις πως δεν έχει μόνο στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Κάτι που διαπίστωσα, χρόνια πριν, όταν γύρισα για πρώτη φορά πλάτη στο απέραντο γαλάζιο και έκανα ένα 20ήμερο Αυγουστιάτικο ταξιδιωτικό γύρο στην Βόρειο Ελλάδα. Εκεί που λάτρεψα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την Έδεσσα, μια πόλη οργανικά συνδεδεμένη με το νερό όσο καμία άλλη. Εντυπωσιακοί καταρράκτες, προσεγμένος -και με ενδιαφέρον- περιβάλλον χώρος για να μάθεις και λίγο ιστορία, υπέροχη θέα. Ειδική μνεία τόσο στην παλιά συνοικία Βαρόσι που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα όσο και στα μαγαζιά με σουβενίρ που βρίσκονται απέναντι. Με διαφορά τα πιο μεγάλη που έχω πετύχει στην ζωή μου. Ή, τουλάχιστον, αυτή ήταν η δική ου εντύπωση επειδή πουθενά αλλού δεν είχα δει πριν κούπα και παιδική φορμούλα με στάμπα Στέλιο Καζαντζίδη.

Και μην ακούσω γκρίνιες ότι στους καταρράκτες δεν μπορείς να βουτήξεις. Με τα ιαματικά λουτρά Πόζαρ να απέχουν μόλις μισή ώρα μακριά, αυτό το πρόβλημα λύνεται. Ξεκίνα με μια ‘κοινόχρηστη’ βουτιά στους καταρράκτες και την εξωτερική πισίνα (εξαίσια και το χειμώνα, με το χιόνι παντού και εσένα στα ‘ζεστά’). Αλλά φρόντισε να έχεις κάνει κράτηση -για εσένα και το κορίτσι σου- σε μια από τις 11 ιδιωτικές πισίνες (χωρητικότητας έως 6 ατόμων) για να νοιώσεις πραγματικά αναζωογονημένος.

 

Στο πανέμορφο Λεωνίδιο

λεωνίδιοΔεν έχω αισθανθεί ποτέ μου πιο κοντά στον θεό από ότι εκείνο το πρωινό του Αυγούστου που βρέθηκα να πίνω ελληνικό καφέ και να τρώω λουκουμάκι εντός της -χτισμένης στον απόκρημνο κόκκινο βράχο πάνω από το Λεωνίδιο- Ιεράς Μονής της Παναγιάς Έλωνας. Εκεί, στην απόλυτη σιωπή, με θέα το επιβλητικό φαράγγι του Δάφνωνα, ήταν που κατάφερα να βάλω σε μια τάξη τις σκέψεις μου. Δευτερόλεπτα πριν ένα μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας βρέθηκε να κάνει χαμηλή πτήση πάνω από τα κεφάλια μας. Το επιστέγασμα στην διαμονή μου σε έναν από τους τελευταίους αυθεντικούς προορισμούς στην Ελλάδα που αξίζει να φας κατάμουτρα όλες τις στροφές μέχρι να τον προσεγγίσεις.

Εννοείται πως δοκιμάζεις με τα μάτια κλειστά ότι βρεις και περιέχει την ΠΟΠ τσακώνικη μελιτζάνα στις ταβέρνες της πόλης (ενδείκνυται η επίσκεψη στο φεστιβάλ της τσακώνικης μελιτζάνας). Γλυκεία και ελαφριά θα σου επιτρέψει να κάνεις την νομοτελειακή περατζάδα θαυμάζοντας τα φράγκικης αισθητικής αρχοντόσπιστα και τις ολάνθιστες αυλές. Όλα αυτά πριν πας για μπάνιο στις γνωστές καλές τριγύρω παραλίες (Πούλιθρα, Τηγάνι, Φωκιανός). Με τελική στάση, το απογευματάκι, στις ψαροταβέρνες της Πλάκας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *