Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα» Ομιλία εκδήλωση στο «Ενορία Εν δράσει»

ευαγγελίστρια παππάςΣυνεχίστηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, με την 35η συνέχεια, η σειρά διαλέξεων που πραγματοποιεί ο Εικαστικός και Συγγραφέας κ. Βαγγέλης Παππάς, με γενικό τίτλο «Γνωρίζω την Ελληνική μου ταυτότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η ελληνική επανάσταση είχε τα χαρακτηριστικά ενός παγκόσμιου φαινομένου. Ήταν μοναδική γιατί δεν ήταν μία κοινωνική επανάσταση, αλλά μία εθνική απελευθερωτική επανάσταση. Και έχει σημασία, ποιοι έδωσαν στην επανάσταση σάρκα και οστά.

Η συνάντηση βασίστηκε σε έναν άξονα, που θα διασχίσει κι τις επόμενες και τελευταίες συναντήσεις και αφορά δύο μορφές, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Για να γίνει αντιληπτό γιατί ο Κολοκοτρώνης ήταν σημαντική μορφή και τόσο σπουδαίος ήρωας, ένας πατέρας της νεότερης Ελλάδας, επιχειρήθηκε στη διάλεξη μια αναδρομή στην προέλευση του.

Όλες οι γενιές των Κολοκοτρωναίων, από το 1500 έως το 1821, πολεμάνε τους Τούρκους, είναι όλοι τους μέλη της κλεφτουριάς. Έτσι, λίγα χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, βρίσκουμε έναν πρόγονο του, τον Τριαντάφυλλο Τσεργίνη, που είχε πάρει τα βουνά και πολεμούσε αδυσώπητα τους Τούρκους.

Από τους απογόνους, φτάνουμε στον παππού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που είναι ο Γιάννης, διάσημος κλέφτης κι αυτός. Και γιός του είναι ο πατέρας του Θεόδωρου, Κωνσταντίνος, που είχε μια συγκλονιστική ιστορία.

Μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου, η μητέρα του Θεόδωρου έμεινε μόνη της να μεγαλώνει τα παιδιά της κι εκείνον να μην μαθαίνει γράμματα, παλεύοντας στην βιοπάλη για να συντηρήσει την οικογένεια του.

Η μητέρα του, ήταν μια Σπαρτιάτισσα στην ψυχή, σκληρή γυναίκα, που μεγάλωνε ήρωες για να συνεχίσουν την λαμπρή ιστορία των Κολοκοτρωναίων.

Στα 15 χρόνια που έμεινε στη Ζάκυνθο, εντάχθηκε στον αγγλικό στρατό, μέχρι την διάλυση του σώματος εθελοντών Ελλήνων, του οποίου προΐστατο.

Μυήθηκε και ορκίστηκε στην Φιλική Εταιρεία, την μυστική επαναστατική οργάνωση, που ήθελε σταδιακά να μεταδώσει την ιδέα της ελευθερίας και της επανάστασης, στους Έλληνες.

Στη Φιλική Εταιρεία μυήθηκε επίσης και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και μάλιστα από τον αρχιγραμματικό του Αλή Πασά, Μάνθο Οικονόμου, αφού πολύ σπουδαίοι τίτλοι εξουσίας, ήταν δοσμένοι από τον Αλή Πασά σε Έλληνες.

Όταν αυτονομήθηκε ο Αλή Πασάς, η υψηλή πύλη στράτευσε χιλιάδες στρατό, που κυκλώσανε τα Γιάννινα. Ο Καραϊσκάκης έμεινε με την οικογένεια του και πολεμούσε, για να φύγει αργότερα ξεγελώντας τον Αλή Πασά.

Ανήμερα των Θεοφανίων του 1821 έρχεται ο Κολοκοτρώνης στην Πελοπόννησο και μόνο η φήμη της μυστικής του άφιξης, προκαλεί ρίγη συγκίνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *