Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Πειραιά.Τιμήθηκαν τα θύματα του μεγάλου βομβαρδισμού της πόλης Την 11η Ιανουαρίου 1944

ΘΥΜΑΤΑΟ Δήμος Πειραιά, τηρώντας όλα τα περιοριστικά μέτρα των υγειονομικών αρχών και της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον Covid – 19, τίμησε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, την μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού της πόλης, την 11η Ιανουαρίου 1944.

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή και χωρίς παρουσία κόσμου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πειραιά, στο μνημείο των θυμάτων στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Ανάσταση».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 77 ετών από τον βομβαρδισμό της πόλης την 11η  Ιανουαρίου 1944, τόνισε σε μήνυμά του:

«Σαν σήμερα, την 11η Ιανουαρίου 1944, ο Πειραιάς βομβαρδίζεται σφοδρότατα από συμμαχικά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι πολίτες κάθε ηλικίας και να υποστεί η πόλη ανυπολόγιστες καταστροφές στο κέντρο και στις συνοικίες, στο λιμάνι και σε δημόσια κτήρια. Ο βομβαρδισμός αυτός, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες, ώστε να μπορέσει η πόλη να ανοικοδομηθεί, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των ανθρώπων μετά τον πόλεμο. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις ανθρώπινες απώλειες και την καταστροφή που υπέστη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ο Πειραιάς κατάφερε να ορθοποδήσει, χάρη στη θέση του και το λιμάνι του και φυσικά, χάρη στους ανθρώπους του. Είναι χρέος μας, ειδικά απέναντι στους νεότερους, να διατηρούμε στη μνήμη μας αυτά τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη ζωή συμπολιτών μας, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και έχουν καθορίσει τη ζωή της πόλης μας».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τα εκατοντάδες θύματα της πόλης, τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, που πριν 77 χρόνια, έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του παρανοϊκού βομβαρδισμού των συμμαχικών δυνάμεων. O Πειραιάς είναι η μοναδική συμμαχική πόλη που βομβαρδίστηκε από τους ίδιους τους συμμάχους, αδιάκριτα και ανεξήγητα. Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε αυτό το έγκλημα πολέμου και κανείς δεν τιμωρήθηκε. Με τη σημερινή σεμνή τελετή διατηρούμε άσβεστη την ιστορική μνήμη, με σεβασμό σε αξίες και αρχές και τιμάμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, πληρώνοντας με το χειρότερο τρόπο το τίμημα του πολέμου. Αιώνια τους η μνήμη!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *