Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

ΚΟΛΟΚΥΘΡΑΕδώ και λίγο καιρό, οι φωτεινές κολοκύθες δίνουν χρώμα στους πάγκους των αγορών. Αυτό το όμορφο και λαμπερό φρούτο (σύμφωνα με τους βοτανολόγους), εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα, κάνει καλό και στον οργανισμό μας γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Όπως αναφέρει άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, μαζί με το αγγούρι και το πεπόνι. Συνήθως το χρώμα της είναι πορτοκαλί και κίτρινο, αλλά κάποιες ποικιλίες της μπορεί να έχουν πράσινο, κόκκινο ή και λευκό χρώμα. Το δημοφιλές φρούτο καλλιεργείται τόσο για τη σάρκα του, όσο και για τους σπόρους του. Η κολοκύθα είναι ένα πυκνό θρεπτικά τρόφιμο και παράλληλα αποδίδει λίγες θερμίδες.

Όσον αφορά την ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά, ένα φλυτζάνι βρασμένης κολοκύθας μάς δίνει 49 θερμίδες, 1,76 gr πρωτείνης, 12 gr υδατανθράκων (2,7 gr φυτικές ίνες), 0,17 gr λιπαρών. Μέταλλα που περιέχει η κολοκύθα είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο χαλκός και ο φώσφορος. Επίσης, η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως A, C, E, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος.

Σχετικά με τη βιταμίνη Α, 100 γραμμάρια κολοκύθας καλύπτουν το 246% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του δέρματος και της όρασης. Επιπρόσθετα, το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και μετατρέπονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Η γλυκιά κολοκύθα περιέχει και άλλες μοναδικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεοξανθίνη και η λουτεϊνη. Ουσίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα για την προστασία των οφθαλμών από τη φθορά του χρόνου.

Όχι μόνο η κρουστή σάρκα αλλά και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ θρεπτικοί. Δύο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν πέντε γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα τέσσερα γραμμάρια είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι σπόροι είναι συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης και μετάλλων όπως και ψευδαργύρου.

 

 

Το Αχλάδι

αχλάδιΤο φρούτο που ο Όμηρος ονόμαζε «δώρο των θεών» και μας προστατεύει από 6 ασθένειες

Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο.

Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά. Είναι φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι’ αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και τα προστατεύει κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.

Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.

Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν νοιώθετε πως θα αρρωστήσετε

Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο και να καθυστερεί Οστεοπόρωση.

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες νευρικού του σωλήνα στα βρέφη.

Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο. Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.

Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες. Έχτε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών-συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες-έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί. Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.

φωτο αχλάδι

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *