Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία

Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Η πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου

πυθαγόραςΜπορεί σε όλο σχεδόν τον κόσμο να είναι γνωστά τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής που προέρχονται από τα τρόφιμα που παράγουν οι συγκεκριμένες χώρες, όμως οι τελευταίες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πολύ καλύτερο επίπεδο υγείας που εμφανίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων μεσογειακών περιοχών καθιστά την Κρητική διατροφή ως την πιο υγιεινή κουζίνα της Μεσογείου.

Από τη μία η αποκλειστική κατανάλωση ελαιολάδου ως πηγή λίπους και η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, από την άλλη η πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος καθιστούν την κρητική διατροφή μοντέλο για τη διατροφή του ανθρώπου.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονισθεί ότι η κρητική διατροφή δεν συνάδει με την χορτοφαγική επειδή κατά κύριο λόγω χρησιμοποιεί τροφές φυτικής προέλευσης. Καθότι δεν αποκλείει τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απλώς συστήνεται η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο.

Η κρητική κουζίνα διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες της Μεσογείου επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, κάνοντας την λιτή, χωρίς περιττά καρυκεύματα και χωρίς ενισχυτικά γεύσης, αλλά από την άλλη κάνοντας την ιδιαίτερα γευστική και προσιτή στο να χρησιμοποιηθεί ως τρόπο ζωής.

Στην κρητική κουζίνα ελάχιστα είναι τα φυτά και τα μέρη των φυτών που δεν χρησιμοποιούνται για κατανάλωση.

Σε κάθε περίοδο του χρόνου μαγειρεύονται διαφορετικά προϊόντα με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούν τη γευστική τους καθαρότητα, λες και μεταφέρουν στο πιάτο του Κρητικού τα αρώματα των εποχών.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι η διατροφή των Κρητών έχει συνδεθεί άρρηκτα και με τις περιόδους νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η περιοδική αυτή φυτοφαγία, όπως την καθορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στην υγεία σύμφωνα και με μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε ιατρικά συνέδρια.

Φώτο κουζίνα

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί”

Ο Πυθαγόρας πρώτος διατροφολόγος

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Σήμερα όποιος ακούσει ή διαβάσει, κάπου την συγκεκριμένη φράση ο νους του θα πάει στην γυμναστική.

Στην πραγματικότητα όμως οι αρχαίοι φιλόσοφοι και οι Ορθόδοξοι μοναχοί λέγοντάς το, σίγουρα δεν είχαν στο νου τους, ή δεν έχουν, την γυμναστική, αλλά την εγκράτεια και την σωστή διατροφή παράλληλα με αυξημένη κίνηση.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν αναγάγει την διατροφή σε επιστήμη και γνώριζαν ότι η σωστή διατροφή προάγει την υγεία και χαρίζει μακροζωία. Πίστευαν ότι η σωστή διατροφή είναι φάρμακο ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ασθένεια και για τον λόγο αυτό, είχαν γράψει ειδικά συγγράμματα διατροφολογίας.

Πρώτος διατροφολόγος της αρχαιότητας ήταν ο Πυθαγόρας, ο  οποίος είχε αντιληφθεί την τεράστια σημασία που είχε η σωστή διατροφή, τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Επίσης ο συγκεκριμένος ήταν και υποστηρικτής της χορτοφαγίας και σε πολλά του συγγράμματα τόνιζε ότι η άκρατος κρεοφαγία είναι ιδιαιτέρως βλαβερή για τον οργανισμό μας.

Ας έρθουμε τώρα στο τι έτρωγαν. Είχαν μία πολύ μεγάλη ποικιλία φαγητών. Βασικά όμως ήταν ιχθυοφάγοι. Μια ποικιλία θαλασσινών, μαλακίων ή ιχθύων, με συνοδευτική σαλάτα από βολβούς, αγκινάρες, ραπανάκια ήταν ένα γεύμα γνώριμο στην αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα πολύ γνώριμο γεύμα είναι και ήταν και για τους Ορθόδοξους μοναχούς.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα όσπρια, τα λαχανικά και τα χορταρικά ήταν τα συνηθέστερα φαγητά και καταναλώνονταν σχεδόν καθημερινά. Για να τα νοστιμίσουν χρησιμοποιούσαν λάδι, αλάτι, πιπέρι, ξύδι, δυόσμο, σέλινο, μάραθο, άνηθο, σκόρδο, ρίγανη, κύμινο, κάπαρη, ξυδόμελο, κόλιανδρο, γλυκάνισο, και μέλι, αναλόγως ποιο ταίριαζε σε κάθε φαγητό.

Οι διαφορές που έχει η σημερινή ελληνική κουζίνα από την αρχαία είναι ότι κάποια από τα τρόφιμα που εμείς καταναλώνουμε σήμερα και μάλιστα πολύ, τότε δεν υπήρχαν. Αυτά είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, οι ντομάτες, ο καφές, η ζάχαρη το κακάο . Επίσης αυτό που σήμερα αγνοούμε είναι ότι τα εθνικά μας φαγητά σήμερα είναι οι πιο διαδεδομένες αρχαιοελληνικές συνταγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *