Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνή και Οικονομικά

 

Επιμέλεια: Δημήτρης ΖακοντίνοςΖακοντίνος Δημήτριος

Το ευρώ οδηγεί στην οικονομική αποσύνθεση

Η Ευρωζώνη επέζησε από τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις κρίσεις στην περιφέρειά της, με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να χρειάζονται έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Πέρυσι, η ΕΕ έκανε μερικά βήματα προς την ίδρυση μιας φορολογικής ένωσης όταν αποφάσισε, για πρώτη φορά, να εκδώσει χρέος 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εξ ονόματός της και για τα 27 κράτη μέλη.

Όμως, ενώ το ενιαίο νόμισμα έδωσε το πλεονέκτημα της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το έκανε εις βάρος της σταθερότητας της εγχώριας οικονομίας. Επίσης, με το ευρώ, οι χώρες έχασαν την ευελιξία να υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να τονώσουν τη οικονομική δραστηριότητα ή αντίστοιχα να το επανεκτιμήσουν όταν χρειάζεται.

Οι υπερασπιστές του Ευρώ το συγκρίνουν με το δολάριο.

Όμως δεν υπάρχει σύγκριση.

Αυτό φαίνεται μετά από δυο δεκαετίες.

Η επιβολή ενιαίου νομίσματος μεταξύ χωρών που διαφέρουν τόσο έντονα στα οικονομικά κριτήρια μιας βέλτιστης νομισματικής ζώνης σημαίνει ότι η σταθερότητα στο μέτωπο του νομίσματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο προκαλώντας αστάθεια σε άλλα μέτωπα.

Χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης – Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρος – απολάμβαναν φούσκες φτηνών ακινήτων έως το 2007 για να υποστούν χρεοκοπία τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι το ευρώ είναι περισσότερο ένα πολιτικό εγχείρημα παρά ένα οικονομικό σχέδιο.

Το ευρώ υπήρξε περισσότερο δύναμη οικονομικής διάλυσης παρά ενοποίησης.

Βλέπουμε τώρα έναν αγώνα μεταξύ των οικονομικών δυνάμεων, που τείνουν προς διάλυση και των πολιτικών δυνάμεων που πιέζουν για ενοποίηση. Προς το παρόν, έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν. Θα χρειαστεί μια κρίση για να παρθεί μια απόφαση σχετικά με τον τελικό προορισμό.

Άρθρο του THE TIMES

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *