Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνοποιώντας το Ναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά .Η ζωτική κινητήρια δύναμη στον παγκόσμιο εφοδιασμό

ΕΒΕΠ1Η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς παρέθεσαν Γεύμα Εργασίας, στις 07/03/2023, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, με τιμώμενο πρόσωπο τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, και θέμα «Πειραιάς: Η ζωτική κινητήρια δύναμη στην  παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού». Το γεύμα αποτελεί την έναρξη μιας νέας σειράς εκδηλώσεων που τιτλοφορούνται «Διεθνοποιώντας το Ναυτιλιακό Κέντρο του Πειραιά» με στόχο την υποστήριξη της συνεχούς ανάπτυξης του Πειραιά ως Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Κέντρο.

Ο κ. Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνική ναυτιλία στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ, αναφερόμενος στον τραπεζικό ναυτιλιακό δανεισμό από την Κίνα, παρατήρησε όΕΒΕΠ4τι, αν και έχει μετασχηματιστεί, η έκθεση των Κινεζικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας είναι μόλις δολάρια ΗΠΑ 3 δις. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί την εγκατάσταση νέων τραπεζών στο χώρο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, αφού, αφενός αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοκτησίας στον κόσμο, αφετέρου δε διαθέτει το κατάλληλο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει τη λειτουργία τους.

Ο κ. Κορκίδης, πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., αναφέρθηκε στην επιτυχημένη επένδυση της COSCO στον Πειραιά, που έδωσε ώθηση στο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη θέση της κατάταξης των λιμένων της Ε.Ε. και στην 9η θέση διεθνώς στον Δείκτη Ναυτιλιακών Κέντρων Xinhua-Baltic (ISCD).

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, ευχαριστώντας τους διοργανωτές, παρουσίασε τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας και μοιράστηκε τις απόψεις του σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο πλάνο ανάπτυξης της Κίνας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τα αναπτυξιακά σχέδια της Κίνας θα φέρουν νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πρέσβη, στους τομείς των εισαγωγών Ελληνικών προϊόντων, της αύξησης στον αριθμό τουριστών στην Ελλάδα, της μεταφοράς των αγαθών της από τα ελληνόκτητα πλοία και στη μετατροπή του Πειραιά σε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο με τη δημιουργία διεθνούς κόμβου logistics.

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Π. Λασκαρίδης και Γ. Προκοπίου. Ο κ. Λασκαρίδης αναφέρθηκε στην ανισορροπία των επενδύσεων των δύο χωρών, αφού οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει στην Κίνα πάνω από δολάρια ΗΠΑ 60 δις, μέσω της κατασκευής και επισκευής πλοίων, ενώ η Κίνα, μέσω της Cosco, δεν έχει επενδύσει πάνω από δολάρια ΗΠΑ 1 δις. Επιπροσθέτως, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να τυγχάνει πολύ προσεκτικού χειρισμού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, και:ο κ. Yu Zenggang, Πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Baochun Wang, Γενικός Διευθυντής China Classification Society, ο Πρέσβης της Αιγύπτου, κ. Omar Amer Youssef, ο Πρέσβης των Φιλιππίνων, κ. Giovanni Palec, κ. Li Ying, Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας, κ. Ιωάννης Ξυλάς, Ταμίας Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Χάρης Βαφειάς, Πρόεδρος Προξενικού Σώματος στην Ελλάδα – CEO Stealth Gas, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Χριστίνα Μαργέλου, Επικεφαλής Μονάδας Shipping της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Γεν. Διευθυντής Ναυτιλιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Δημήτρης Μαθιός, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, κ. Ειρήνη Νταιφά, Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά, κ. Βασίλης Τερζής, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων ΕΕΝΜΑ, κ. Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος HEMEXPO, κ. Ιωάννης Κοτζιάς, Πρόεδρος Ένωσης Ναυλομεσιτών, κ. Πάρης Ξανάλατος, Tide Lines, κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης, Πρόεδρος WIMA, κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, ESG Shipping Awards, κ. Νίκος Λιάπης, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *