Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ…ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΜΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ1.- Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά στα πλαίσια του θεσμικού και κοινωνικού του ρόλου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με τη συμμετοχή – συνδιοργάνωση των Δήμων της Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων.

Στις 16-12-2022 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά συνάντηση του Προέδρου του Δ.Σ.Π. Ηλία Κλάππα και των μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συλλόγου, με την Αντιδήμαρχο Πειραιά με αρμοδιότητες της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Κυριακή Μπουρδάκου, την Αντιδήμαρχο Περάματος Τριανταφυλλιά Γκλεζάκου -Τσελεκίδου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπετσών Θανάση Λαμπρόπουλο, την Εντεταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Ισότητας των Φύλων του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη Δέσποινα Σωτηροπούλου, την Υπεύθυνη Ισότητας του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Αναστασία Κανάκη. Την επιθυμία τους να συμμετάσχουν δήλωσαν και εκπρόσωποι των υπολοίπων Δήμων, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν για πρακτικούς λόγους να παρευρεθούν.

2.- Στη συνάντηση εντοπίστηκαν και επισημάνθηκαν οι ελλείψεις της Πολιτείας στη δημιουργία και συντήρηση δομών ενημέρωσης, φιλοξενίας και αρωγής των θυμάτων και έγινε μια πρώτη προσέγγιση στο κεφαλαιώδες ζήτημα της πρόληψης του κοινωνικού φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και των ολοένα εντεινόμενων περιστατικών γυναικοκτονιών.

3.- Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.Π. και οι εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων που συμμετείχαν στη συνάντηση, κατέληξαν στα ακόλουθα κοινά σημεία που αφορούν δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φαινομένου που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία:

  • Ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών στις δυνατότητες παροχής ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 15900, των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων.
  • Ανάγκη εξεύρεσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων εκ μέρους των δομών των Δήμων.
  • Ανάπτυξη οριζόντιας μεταξύ τους συνεργασίας των δομών των Δήμων, καθώς και της συνεργασίας αυτών με τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.
  • Ανάγκη στελέχωσης των δομών με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νομικούς).
  • Διαρκής επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των δομών, αλλά και όλων όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα έμφυλης και οικογενειακής βίας (δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, αστυνομία κλπ).
  • Ενεργοποίηση-υλοποίηση και επέκταση του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΔΣΠ με το ΚΕΘΙ για παροχή Νομικών Υπηρεσιών στα θύματα έμφυλης βίας.
  • Ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και λειτουργών για το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο και διαρκής προσπάθεια αναμόρφωσης και βελτίωσής του.
  • και ευαισθητοποίηση των πολιτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας (δασκάλων και μαθητών), με διαρκή ενημέρωση στα σχολεία και ενεργοποίηση των Μ.Μ.Ε., ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή των αντιλήψεων και του τρόπου σκέψης στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας των δύο φύλων και της πρόληψης των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

4.- Αποφασίσθηκε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία του ΔΣΠ με τους Δήμους και να γίνει νέα συνάντηση εντός του Ιανουαρίου 2023, με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων (ΚΕΘΙ, Αστυνομία κλπ.).

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, οι εκπρόσωποι των δήμων: Κυριακή Μπουρδάκου, Τριανταφυλλιά Γκλεζάκου – Τσελεκίδου, Θανάσης Λαμπρόπουλος, Δέσποινα Σωτηροπούλου, Αναστασία Κανάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *