Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικό προϊόν η πατάτα

 

πατάτεςΣα φτάνει το φθινόπωρο έρχεται και η ώρα για το μάζεμα της καλοκαιρινής πατάτας! Καλό μας φθινόπωρο λοιπόν και μέρες που είναι ας απολαύσουμε νόστιμες πατατένιες συνταγές. Ποιός μπορεί άλλωστε να πει όχι σε μια μερίδα πατάτες τηγανιτές με τριμμένο κασέρι;

Το ταξίδι της πατάτας στην ελληνική αγροτική παράδοση ξεκίνησε το 1828 και μια γουστόζικη ιστορία μας διηγείται πως για να πειστούν οι αρχικά διστακτικοι χωρικοί να την δοκιμάσουν, στήθηκε ένα πονηρό τέχνασμα. Βάλθηκαν λέει φρουροί γύρω από μια αποθήκη στο λιμάνι του Ναυπλίου για να να φυλάνε το πολύτιμο φορτίο μα το βράδυ είχαν δασκαλευτεί να κάνουν τάχα πως κοιμούνται αφήνοντας τους περαστικούς να “κλέψουν” το νεοφερμένο καρπό.

Το γεγονός πως παρόμοιες αφηγήσεις συναντάμε και στις παραδόσεις άλλων χωρών που καλωσόρισαν την πατάτα στο διαιτολόγιο τους μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται μάλλον για λαογραφικό θρύλο. Θα πρέπει να υπήρξε πολύ ξεχωριστό γεγονός η έλευση της πατάτας για να χρωματιστεί με τόση φαντασία… Και πως αλλιώς αφού πρόκειται για το αγαπημένο φαγητό της φτωχολογιάς, γνωστή και ως “ψωμί των φτωχών”!

Σήμερα βασίλισσες των ελληνικών πατατών θεωρούνται οι ονομαστές πατάτες Νάξου και Νευροκοπίου, ενώ πολύ νόστιμες είναι και οι πατάτες των Σερρών, του Λασιθίου Κρήτης, της Θήβας, της Αχαΐας και της Τρίπολης.

Θυμάμαι τον πατέρα μου να μιλάει για την πατάτα, την πρώτη του δουλειά αμέσως μετά την κατοχή. Ήταν τα χρόνια της πείνας και ήταν νυχτοφύλακας σε φυτείες πατατών. Φυλάγανε τα χωράφια με τις πατάτες γιατί πήγαινε ο κόσμος και τις έκλεβε.

Δυστυχώς έχει περάσει πολλά ο ιστορικός λαός μας και κανείς μέχρι σήμερα δεν τον έχει βοηθήσει να ανασάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *