Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΣΗ ΑΠΟΨΗ..Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ …από τον παλαιοκομματισμό, ως τα σκουπίδια…..

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑΕκατομμύρια ευρώ εσόδων, χάνουν οι Δήμοι, αλλά και η εγχώρια οικονομία, από την ανύπαρκτη εκμετάλλευση των απορριμμάτων.

Όσο και να επιθυμεί, ο συνειδητά παραγωγικός πολίτης, να ανακυκλώσει όσα του περισσεύουν, αυτό πρακτικά, είναι αδύνατον.

Οι μοναδικοί, που ανακυκλώνουν υλικά από τους κάδους και άλλα σημεία, είναι ρακοσυλλέκτες και ρομά, οι τελευταίοι μάλιστα, συλλέγουν και μεγαλύτερα αντικείμενα.

«Να φύγει από την κατοικία μας κι όπου θέλει ας πεταχτεί…», αυτή δυστυχώς είναι η νοοτροπία, που καταστρέφει το περιβάλλον και καταληστεύει τους φυσικούς πόρους.

Επί μήνες συνέλεγα μεταλλικά κουτιά από κονσέρβες, πλαστικά και γυαλιά, σε διαφορετικές σακούλες με σκοπό να τα απορρίψω στα σημεία συλλογής του Δήμου Πειραιά. Βρήκα ένα μηχάνημα, από τα ελάχιστα, που υποτίθεται λειτουργούν στον Πειραιά,  με περιορισμένες δυνατότητες, στην οδό 34ου Συντάγματος Πεζικού, γεμάτο, χαλασμένο, άχρηστο. Αυτό λέγεται δειγματισμός ανακύκλωσης, για διδακτικούς λόγους και μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στις αυλές των σχολείων.

Απόρησα.

Από την εποχή, που μετά από ένα γρήγορο πέρασμα στα του Δήμου Πειραιά, υπήρξα διαμερισματική σύμβουλος επί δημαρχίας Π. Φασούλα, είχα θίξει το θέμα των διαφορετικών κάδων για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε τουλάχιστον τους θερινούς μήνες, να μην αυξάνουν τον όγκο μέσα στους -τότε- μοναδικούς πράσινους κάδους, ανακατεμένα με βιολογικά υλικά, λαμβάνοντας εν τέλει τη μορφή υγειονομικής βόμβας.

Αλλά μάταια. Από το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 2000, μας πήρε άλλα δέκα χρόνια, για να λειτουργήσουν οι μπλε κάδοι διαχωρισμού και ταυτόχρονα, τα δύο είδη απορριμμάτων να συλλέγονται με πρωτόγονο τρόπο μεν, αλλά διαφορετικά οχήματα.

 

Είναι τόσο δύσκολο, να οργανωθούμε, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο; Τόση περιφρόνηση προς το περιβάλλον, ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε ότι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής δημιουργίας ΧΥΤΑ, που αναγκαστικά υποβαθμίζουν τον πολιτισμό αλλά και τη ζωή συνανθρώπων των οποίων οι περιοχές  επιλέγονται για το έργο αυτό, είναι η διαλογή των απορριμμάτων στα σπίτια και τους χώρους εργασίας μας;

Ολόκληρη η διαδικασία της ανακύκλωσης απορριμμάτων σκοπεύει σε ένα και μόνο στόχο: Τη μείωση των ποσοτήτων, υγειονομικής ταφής τους, (Σε ΧΥΤΑ, Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) η οποία έχει πλήθος αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, το νερό, το έδαφος, τον αέρα, που αναπνέουμε.

Σύμφωνα με την Οδηγία 850/2018 Ε.Κ., «Σαφή περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν από περαιτέρω περιορισμούς της υγειονομικής ταφής, αρχής γενομένης με τις ροές αποβλήτων που υπόκεινται σε χωριστή συλλογή, όπως πλαστικά, μέταλλα, γυαλί, χαρτί και βιολογικά απόβλητα. Η τεχνική, περιβαλλοντική ή οικονομική σκοπιμότητα της ανακύκλωσης ή άλλου είδους ανάκτησης των υπολειμματικών αποβλήτων που προέρχονται από χωριστά συλλεγόμενα απόβλητα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή των εν λόγω περιορισμών για την υγειονομική ταφή.»

Η ίδια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αναφέρεται και στα οργανικά η βιοαποδομήσιμα απόβλητα. Συνοπτικά, αυτά είναι φυτικά ακόμα και ζωικά απόβλητα, τα οποία αποδομούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα από μικροοργανισμούς, κυρίως  του εδάφους.

Στην Ιαπωνία, υπάρχουν πάνω από 40 είδη διαφορετικών κάδων ανακύκλωσης!

Στη διασταύρωση των οδών Ελευθ. Βενιζέλου και Υψηλάντου, στο κέντρο του Πειραιά, κάποιος ευσυνείδητος, έχει τοποθετήσει κάδο περισυλλογής πωμάτων πλαστικών φιαλών! Διότι έτσι πρέπει να γίνεται. Αλλού ανακυκλώνεται το πώμα κι αλλού η φιάλη.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τρόπος, ούτε ένα τενεκεδάκι να ανακυκλωθεί, σωστά.

Εφόσον λοιπόν, δεν είμαστε σε θέση να αποκτήσομε διαφορετικούς κάδους απορριμμάτων, θα επανέλθω, προτείνοντας τον μοναδικό κατά την άποψη μου τρόπο ορθής απόρριψης ανακυκλώσιμων υλικών, τουλάχιστον για αστικές περιοχές, που είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων ΜΕΣΑ από τις κατοικίες, με διαδικασία κοινοχρήστων υπηρεσιών. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες.

Στις πόλεις μας, τα σημεία, που επιλέγονται για την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων υποβαθμίζουν το περιβάλλον, των πέριξ κατοικιών, άδικα, αυθαίρετα, καταχρηστικά.

Επομένως, όπως συνέβαινε πριν την δεκαετία του 1970, τα σκουπίδια πρέπει να συλλέγονται ΜΕΣΑ από κάθε οικία, η πολυκατοικία, ορισμένες ημέρες και ώρες, είτε τουλάχιστον κάθε κατοικία, να έχει την ευθύνη του κάδου της.

Για τα ανακυκλώσιμα υλικά, πρέπει να προσδιορίζεται άλλη ημέρα και διαφορετικού χρώματος σάκος, για γυαλί, πλαστικό, χαρτί και μέταλλο, οργανικά και λοιπά. Τουλάχιστον αυτό, θα αρκούσε αρχικά, έως ότου η κοινωνία μας αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση.

Το δε μάθημα της ανακύκλωσης, πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ώστε να γίνεται βίωμα των νέων πολιτών.

Όποιος ασχοληθεί σοβαρά, με τη συλλογή των απορριμμάτων στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι θα αποκομίσει τεράστια κέρδη.

Στη χώρα μας δυστυχώς,  είχαμε μάθει να θάβουμε τα πάντα. Όλα κάτω από το χαλί. Σκάνδαλα, που έθρεψαν κάτι «σάνταλα» ** και τα κατέστησαν οίκους ευγενών της εποχής των Λουδοβίκων.

Από σκουπίδια, έως παρανομίες, ό,τι μπαίνει κάτω από το χαλί, επιβαρύνει την υγεία, την ευζωία και το πορτοφόλι όλων μας.

Αλλά δεν είναι πλέον θέμα επιλογής μας. Είναι υποχρέωση όλων μας και μάλιστα βάσει Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Η χώρα μας,  έχει ήδη πληρώσει τεράστια ποσά, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, γιατί δεν συμμορφώνεται στις απλές αυτές οδηγίες, χάρη στις οποίες τα ΧΥΤΑ, θα μετατραπούν σε ασφαλέστερα ΧΥΤΥ, χώρους υγειονομικής ραφής υλικών. Τα απορρίμματα, θα είναι πλέον Υλικά, πολύ περισσότερο ασφαλή για την υγεία όλων μας .

Σημ. ** «σάνταλα», έλεγαν στην Άνδρο, την ας την αποκαλέσουμε κατώτερη οικονομικά και κοινωνικά, τάξη». Τα σάνταλα, ήταν υποτυπώδη υποδήματα, φτιαγμένα από κακοφτιαγμένους ξύλινους πάτους και μια λωρίδα δέρμα, η κομμάτι φθαρμένου ελαστικού και φοριόντουσαν κατά τη διάρκεια επίπονων οικιακών η αγροτικών εργασιών<.   Μαρία Μπουκουβάλα – ιατρός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *