Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνες της ΤτΕ για την απιστία των Τραπεζών

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΕίναι γεγονός πως ο ανύπαρκτος έλεγχος της ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία 20ετία οδήγησε στα κόκκινα δάνεια και συνετέλεσε τα μέγιστα στην επιβολή των μνημονίων.

Συγκεκριμένα, όλες οι Τράπεζες έδιναν αφειδώς δάνεια και κάρτες χωρίς εγγυήσεις σε ποσά δις. Τραπεζικά στελέχη έδιναν δάνεια σε εφοπλιστικές εταιρίες χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, προφανέστατα γιατί κάποιοι διευθυντές λάμβαναν ένα σοβαρό μερίδιο…

Με τον πρόσφατο Ν.4637/2019 καταργήθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη από τον Εισαγγελέα των ποινικών παραβάσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης το αδίκημα της απιστίας που βάρυνε τραπεζικά στελέχη από κακούργημα που ήταν, έγινε πλημμέλημα. Όμως, ο ανωτέρω νόμος είναι αντισυνταγματικός, αφού παραβιάζει την αρχή της ισότητας και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για τα τραπεζικά στελέχη σε σχέση με άλλους του ιδιωτικού τομέα που διώκονται για απιστία αλλά παραμένει το κακούργημα.

Να σημειωθεί ότι η απιστία κατά του Δημοσίου συνιστά κακούργημα. Η ΤτΕ (Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος) έχει πελώριες ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος και απιστία, διότι όφειλε να ασκεί επισταμένο και αυστηρότατο έλεγχο σε όλες ανεξαιρέτως τις Τράπεζες και να δημοσιοποιεί με αναρτήσεις, αυτές που παρανόμως χορήγησαν δάνεια χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Η ΤτΕ οφείλει να δώσει στην δημοσιότητα τον σχετικό πίνακα ιδίως δε αυτές που ήσαν κρατικές (π.χ. Εθνική – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και διαχειρίζοντο δημόσιο χρήμα. Η ΤτΕ οφείλει επίσης να αναρτήσει πίνακα με τα ονόματα αυτών, που κατά την τελευταία 15ετία εκτέλεσαν εμβάσματα τεράστιων ποσών στο εξωτερικό, ακόμα και στην περίοδο των capital controls! Εάν τα δις των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία κλπ. επέστρεφαν στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε κανένας άνεργος.

Γιώργος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *