Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (Μαία)

Tου Χαράλαμπου Δρακάτου

Προέδρου

charalampos-drakatosτης Πολιτιστικής Ενώσεως Περάματος

Η Ευτυχία Σταματίου σύζυγος του Γεωργίου Σταματίου ηλεκτροδηγού και κατόπιν μηχανουργού των ΕΗΣ ήτο διπλωματούχος μαία και άσκησε την μαιευτικήν εις την πόλιν του Περάματος κατά την δύσκολην περίοδον των δεκαετιών ‘40 και ’50, με απαράμιλλον ζήλον και αγάπη.

Το έργο της αυτό η κυρία Σταματίου το έβλεπε σαν ιερό καθήκον και το εκτελούσε με πλήρη κατανόηση της υψηλής κοινωνικής αποστολής της, χωρίς θορύβους και επιδείξεις. Πάντοτε με συμβολικήν αμοιβή και ενίοτε άνευ αυτής, δια τας μη έχοντας γυναίκας της πόλεως.

Άκαμπτη, ακούραστη η κ. Ευτυχία ποτέ δεν αρνήθηκε ποτέ δεν προέβαλλε αντιρρήσεις εις οιονδήποτε έκκληση βοηθείας. Αγαπούσε την επιστημονικήν εργασίας της και εδίδετο ολόψυχα σ’ αυτήν ίνα βοηθήση τον άνθρωπο που ετοιμάζεται σιγά-σιγά για την εμφάνισή του στον κόσμο∙ώστε να γεννηθή γερός και άξιος, να διαδεχθή και να συνεχίση τη ζωή που αφήνουν οι προηγούμενοί του.

Πίστευε ότι η έγκυος γυναίκα είναι η ίδια η ζωή. Η πιο αυθεντική μορφή της συνεχίσεως της ανθρώπινης ζωής. Αδιαφορία για την έγκυο γυναίκα θα ήταν άγνοια της σημασίας και της αξίας της ζωής.

Δεν φοβόταν να μιλήση καθαρά και ανεπιφύλακτα για το μεγάλο αυτό δώρο του θεού προς τας γυναίκας, και περιέβαλλε με φροντίδα άγρυπνο συνεχή και επίμονα πολυχρόνιον αυτάς. Η εγκυμοσύνη συμβούλευε προκαλεί μεταβολάς, τόσο στο σώμα όσο και εις την νοοτροπία της γυναίκας. Άλλες απ’ αυτές είναι ευχάριστες και άλλες όχι και τόσο! Το να γνωρίζετε ακριβώς ποιες είναι οι μεταβολές αυτές και τι πρέπει να περιμένετε, θα σας βοηθήση να είσθε ήρεμες και θαρραλέες. Και πρώτα-πρώτα: Τρώτε πολλά νωπά φρούτα και σαλάτες. Πίνετε πολλά υγρά. Αυξήστε την ποιότητα του γάλακτος που πίνετε καθημερινά. Τρώτε αρκετό ψωμί. Έχετε ανάγκη από περισσότερες βιταμίνες. Η ψυχική ηρεμία είναι απαραίτητη. Απαραίτητο είναι επίσης να μάθετε πότε γεννιέται το παιδί. Πως πρέπει να ξεκουράζεσθε και πως πρέπει να φροντίζετε για τον εαυτό σας και το μωρό.

Να κάθεσθε πάντα με όρθιο τον κορμό και να φροντίζετε να στέκεσθε επίσης ίσια. Όταν έχετε την ευκαιρία να ξεκουρασθήτε, βάζετε τα πόδια σας ψηλά. Μη φοράτε ποτέ καλτσοδέτες. Τότε ήταν σύνηθες. Και μη ξεχνάτε, ότι η καλύτερη άσκησις είναι ο περίπατος με χαμηλοτάκουνα παπούτσια. Και φυσικά ακολουθούσε η κατά μήνα φροντίδα και επίβλεψι ώστε ν’ ανθίση η νέα ζωή.

Και πρόσθετε συνεχώς:

Η ζωή αγαπητές μου συμπολίτισσες είναι αιώνιος, αναλλοίωτη και πάντα δυναμένη∙ ως έλκουσα την ισχύς της εκ Κυρίου.

Η δε ιατρική επιστήμη παρουσιάζεται γενική προς τας αρχάς του σώματος, είτα (μετά) δε ειδικευμένη άγει (οδηγεί) εις τον κύριον θέμα θεραπείας των ασθενειών.

Πάντοτε εν ένοι (οιανδήποτε) περίσταση και εν παντί καιρώ διεζωγράφιζεν την αληθινήν εικόνα της χριστιανικής λειτουργού με βραχείαν επέμβασιν πανοραματικής δράσεως.

Η θαυμάσια αυτή κοινωνική λειτουργία και υπηρεσία αποβλέπουσα εις τον άνθρωπον βαθύτερα∙ ως εικόνος θεού παρουσιάζετο αγαπών, θαυμάζων και μελετών το μυστήριον της δημιουργίας του ανθρώπου, αλλά υπέρ, πάντα ηγάπων τον Δημιουργόν Κύριον του πλάσματος ανθρώπου, υπέρ την σφραγίδα της παντοδυναμίας Του το νεογνόν έφερεν.

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα αυτή περιέβαλλεν αυτάς πανταχόθεν. Αι γυναίκαι προσφεύγουν εις αυτήν και εξαρτώνται εξ’ αυτής. Η προστασία της επ’ αυτών ήτο άγρυπνος πάντοτε και συνεχής. Μοίρα σκληράν δεν υπήρξεν τότε δια καμία των εγκυμονούσων. Το Κοινωνικόν παρελθόν της πόλεως καθρεπτίζεται και εις το ιδικόν την παρελθόν, ένθα ευρίσκονται πολλαί αναλογίαι και ομοιότηται.

Παρά την άοκνον και συνεχήν και ακατάπαυστην επιμέλειαν της δια τας εγκυμονούσας δεν απελείπετο ουδ’ επί στιγμήν της φροντίδος των, διότι η ιατρική της υπηρεσία ήτο θεμελιωμένη εις την Χριστιανικήν της αγάπη. Τεράστιαν η αγάπη της η οποία εσκέπαζε εξολοκλήρου τας πράξεις της. Είχε ορίσει όριον προστασίας το οποίον δεν ηδύνατο η αμέλεια και πτώχια της τότε Κοινωνικής ζωής να υπερνικήσει και ξεπεράση.

Αναμιμνησκόμεθα νυν και ημείς το κοινωνικόν έργον αυτής και ευχαριστούμε του Θεού, όστις εις προστασίας την απέστηλλε και ίνα πληρούμεθα όλονεν θερμοτέρας ευγνωμοσύνης δια κάθε ενάρετον και ευσεβή φιλόχριστον αυτής υπηρεσίαν. Υπήρξεν πραγματικά αξιοζήλευτη από κάθε άποψη η υπέροχη αυτή γυναίκα που τόσο απλά, σιωπηλά και αθόρυβα προσέφερε ανεκτίμητης υπηρεσίας εις την πόλη του Περάματος.

Η θαυμαστή της εργατικότητα, η πλούσια επιστημονική επάρκεια ως διπλωματούχα Μαία και η Χριστιανική της αγάπη, κατέκτησαν την συμπάθεια, μα και τον σεβασμόν όλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *