Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δυνατή Πίστη Σώζει

ευαγγελίστριαΙερά αγρυπνία τελέστηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου (Κυριακή Ζ´ Λουκά, των εν Μελιτινή 33 μαρτύρων), στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία κήρυξε τον θείο λόγο, ο π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι με τον σταυρό στο χέρι, δεν πηγαίνει ο άνθρωπος μπροστά, είπε προλογικά π. Χρυσόστομος. Είναι άποψη που κινείται μεταξύ ειρωνείας και γνωμικού, δικαιολογίας και άρνησης. Και ακόμα και οι χριστιανοί, έχουν τον σταυρό μόνο σαν διακοσμητικό στοιχείο.

Ο Χριστός όμως, στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, επιβραβεύει και θεραπεύει δύο άτομα που έφεραν τον σταυρό του κλονισμού της υγείας τους, δύο γυναίκες σταυροφόρες, την κόρη του Ιάειρου και την αιμορροούσα.

Διέθετε η αιμορροούσα πίστη, ότι ο επισκέπτης της πόλης της, δεν ήταν απλός δάσκαλος ή φιλόσοφος. Ενδόμυχα πίστευε ότι θα μπορούσε να την θεραπεύσει, ήταν η ύστατη ελπίδα της.

Και αυτό  φάνηκε στα λόγια και την πράξη της. Μία απλή επαφή στην άκρη των ρούχων Του, της φαινόταν ότι θα έχει αξία πολλών ιατρικών επισκέψεων και η ταλαιπωρία της θα έβρισκε το τέλος της. Παρατηρούμε και στις δύο περιπτώσεις ένα άγγιγμα του Χριστού στη νεκρή κόρη και της αιμορροούσας στα ρούχα Του.

«Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το εκκλησιαστικό πλήρωμα πλησιάζει τον Κύριο, γιατί έτσι διδάχθηκε, εθιμοτυπικά ή περιστασιακά. Εκείνος όμως αναμένει το άγγιγμα της ζωής μας, επάνω στην δική Του, την ταύτιση των προβλημάτων μας με την σταύρωση Του και τέλος την απόλαυση της ανάστασης Του.

Σε αυτούς που Του προσφέρουν αυτό το μοναδικό άγγιγμα, αποκαλύπτεται ο Χριστός. Δεν παραχωρούνται πλέον τα θαύματα, ως αποδείξεις της θεότητας Του, αλλά ως ευκαιρία για λύτρωση από ψυχικά και πνευματικά ασθενήματα.»

Ο Ιησούς μας αναμένει σε κάθε τόπο και χρόνο, και μάλιστα στους πλέον ανύποπτους. Όταν γύρω μας τα πάντα μαυρίζουν από τον θάνατο, τον βιολογικό ή τον πνευματικό, Εκείνος προσέρχεται και προσφέρεται για του κόσμου την ζωή και την σωτηρία.

Ζητάμε όλοι μας αρκετές φορές, την ευθύνη από τον Θεό για τα δυσάρεστα της ζωής μας, συνέχισε ο π. Χρυσόστομος, μη μπορώντας ή και μη θέλοντας, να καταλάβουμε ότι κάθε είδους φθορά είναι αναπόφευκτη και απόρροια της αποστασίας μας από το θέλημα Του, από την αγάπη Του και το νόμο Του.

Ταυτόχρονα, απαιτούμε από τον Θεό να λειτουργεί σαν κυματοθραύστης για τα δεινά της ζωής μας. Όταν αυτή δοκιμάζεται, η ευθύνη, κατά την δική μας κρίση, είναι μόνο δική Του και ποτέ δική μας, που παραπατάμε ανάμεσα στην πίστη και την δυσπιστία, ανάμεσα στον κόσμο μας και στον κόσμο του Θεού και των αγίων. Πλησιάζουμε τον Χριστό γιατί έχουμε τα συμφέροντα μας κι όταν αυτά κλυδωνίζονται ή πλήττονται, τότε Τον εξορίζουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *