Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Καθαρά Δευτέρα

γαβριηλίδης

“…Την Καθαρά Δευτέρα έληγε το καρναβάλι και άρχιζε η νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής. Ευκαιρία λοιπόν να εορταστεί κατάλληλα. Ανοίγω το μπαούλο των αναμνήσεων και ανασύρω σκηνές:

Από νωρίς το μεσημέρι έστηναν τραπέζια στις αυλές και ο καθένας έφερνε από κάτι: φασόλια πιάζ, φρέσκα κρεμμυδάκια, ελιές, ταραμοσαλάτα, λαγάνα, μύδια, κυδώνια και άλλα θαλασσινά, καλαμαράκια φρέσκα και κονσέρβας, τηγανητές πατάτες και, φυσικά, νταμιτζάνες με ρετσίνα. Άρχιζε το φαγοπότι με αστεία και αλληλοπειράγματα.

Μετά τα πρώτα ποτήρια άρχιζαν τα τραγούδια. Το ρεπερτόριο προέβλεπε συγκεκριμένα: Λεμονάκι μυρωδάτο, Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ, Ανέβηκα στην πιπεριά, Πώς το τρίβουν το πιπέρι, Ο Χαραλάμπης, που τον παντρεύανε με το ζόρι, Σαμιώτισσα, που την ρωτούσαν πότε θα πάει στη Σάμο, Ωραία Αιγιώτισσα, που είχε ελιές (όχι στο χωράφι αλλά στο πρόσωπο, σημάδι καλλονής), και ακολουθούσαν τα πιπεράτα. Τα τραγούδια τραγουδιόνταν ομαδικά, a capella, ενίοτε με συνοδεία κιθάρας που γρατζουνούσε κάποιος από την παρέα, αφού λίγοι διέθεταν ραδιόφωνο ή γραμμόφωνο με χωνί. Το γλέντι συνεχιζόταν «με χορούς κυκλωτικούς…».

Άρης Γαβριηλίδης

Απόσπασμα από το βιβλίο “Νοσταλγώντας τη δεκαετία του ’50-Η ζωή σε μια συνοικία του Πειραιά”: https://www.arisgavriilidis.gr/nostalgontas-tin-dekaetia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *