Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η λούφα της ΔΕΔΔΗΕ οδηγεί σε τραγωδίες

κ. Διευθυντά,

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΕίχα αποστείλει στις 15-03-2015 επιστολή με το εξής περιεχόμενο που αποδεικνύεται σήμερα προφητικό:

«Εδώ και 50 χρόνια, οι διοικητές της ΔΕΗ βρίσκονται σε βαθύτατο ανατολίτικο λήθαργο. Επίσης και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ουδέποτε έκαναν μία θετική πρόταση για να εξοικονομηθούν σπατάλες τρις ευρώ, αντίθετα είχαν εμπλοκές με τη δικαιοσύνη για διασπάθιση εκατ. ευρώ (σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή). Όμως υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την τοποθέτηση καλωδίων ή στις περιπτώσεις βλαβών, κομπρεσέρ σπάνε χιλιάδες πλάκες πεζοδρομίων, γίνονται εκχωματώσεις, στη συνέχεια τσιμεντοποίηση και τοποθέτηση νέων πλακών με τεράστια οικολογική επιβάρυνση. Σαν να μην έφτανε αυτό, από τις εκσκαφές δημιουργούνται τεράστιες ζημιές στα άλλα δίκτυα, δηλαδή στο φωταέριο, στο δημοτικό φωτισμό, ΕΥΔΑΠ και κυρίως στον ΟΤΕ όπου η καταστροφή των οπτικών ινών κοστίζει τεράστια ποσά.

Η λύση είναι απλούστατη, που άλλωστε εφαρμόζεται στη γειτονική μας Ιταλία: Υπάρχουν σιδερένιες ράγες στα πεζοδρόμια, που ανοίγονται για τη διόρθωση των βλαβών και αποφεύγονται και οι δαπάνες και η οικολογική ζημιά. Εμείς, από ραθυμία, βαριόμαστε ακόμη και να αντιγράψουμε λύσεις. Μια και 50 χρόνια πληρώναμε αμύθητα ποσά σε ιδιωτικά συνεργεία για τα ανωτέρω, καιρός είναι να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά με την απλή αυτή λύση.

Η χώρα βρίσκεται σε άβυσσο και τέτοιες λύσεις πρέπει να εφαρμόζονται ακαριαία. Οι διοικητές των ΔΕΚΟ να συνεννοηθούν κατεπειγόντως για την υλοποίηση της πιο πάνω πρότασης».

Μήπως μετά τις πρόσφατες τραγωδίες θα πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος αφενός μεν να αφυπνίσει τη ΔΕΔΔΗΕ, αφετέρου δε να προχωρήσει κατεπειγόντως την σύνταξη χαρτών επικινδυνότητας με τη βοήθεια της γεωγραφικής υπηρεσίας Στρατού και του ΕΜΠ; Έτσι (με την πιο πάνω πρόταση μου) θα εξοικονομηθούν πολλά δις.

«Ου μετανοείν αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν» (Επίχαρμος). Δυστυχώς η ΔΕΔΔΗΕ συμπεριφέρθηκε ως μωρή παρθένος παρά το γεγονός ότι με την πρόσφατη πυρκαγιά στην Κηφισιά ήχησε το καμπανάκι της αφύπνισης.

Γιώργος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *