Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Παναγία είναι η μητέρα μας δεν μας εγκαταλείπει ποτέ

 

παπασταύρουΣτην ιερά αγρυπνία που τελέστηκε την Τρίτη 27  Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο π. Αθανάσιος Παπασταύρου.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ναού, με τον γενικό τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».

Η Εκκλησία μας εορτάζει την αγία Σκέπη της Θεοτόκου, είπε ο π. Αθανάσιος, ένα συγκλονιστικό θαύμα το οποίο συμβαίνει πάντοτε, αλλά οι άγιοι αξιώνονται να το βλέπουν, όπως τότε ο άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός.

Ο άγιος έκανε τον σαλό, χωρίς να είναι. Αυτό είναι χάρισμα, το οποίο δίνει σε ελάχιστες προσωπικότητες μέσα στην ιστορία ο Κύριος, για να ευτελίζουν με αυτόν τον τρόπο, τα τεχνάσματα του διαβόλου.

«Ένας λογικός άνθρωπος, για την αγάπη του Χριστού να κάνει τον τρελό. Πόσο μεγάλο πράγμα είναι, αλλά και πόσο βαθιά ταπείνωση χρειάζεται.

Αυτός ο εκούσιος ευτελισμός, αυτή η εκούσια ταπείνωση, διαλύουν κυριολεκτικά όλα τα έργα και τις παγίδες του ανθρωποκτόνου και φοβερού εγωιστή διαβόλου.»

Σε αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες, γίνονται πολλές φορές μεγάλα θαύματα από τον Θεό, συνέχισε. Τέτοιο θαύμα έζησε μέσα στην Εκκλησία πριν από 1.200 – 1.300 χρόνια, ο μεγάλος αυτός άγιος.

Μαρτυρούνται πολλά και συγκλονιστικά από την θαυμαστή ζωή του. Εισήλθε στο ναό των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως, όπου φυλάσσονταν το άγιο μαφόριο, η αγία εσθήτα και η αγία ζώνη της Παναγίας, για να παρακολουθήσει την αγρυπνία, μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, άνδρα επιφανή, καλλιεργημένο και πλούσιο, αλλά και πολύ ταπεινό, άνθρωπο του Θεού και γι’ αυτό, κατά τη  παράδοση, τον αξίωσε ο Θεός να γίνει Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Κι ενώ βρίσκονταν και οι δύο στο ναό, αιφνίδια είδαν μπροστά τους την Παναγία, να εισέρχεται από την κεντρική πύλη του ναού και να προχωρεί προς το άγιο βήμα  και συγκλονίστηκαν.

Και είδαν την Παναγία να σηκώνει ψηλά τα χέρια Της και το μαφόριο Της σκέπασε όλον τον χριστώνυμο λαό, που εκείνη την ώρα προσέρχονταν μέσα στην Εκκλησία.

Το θαύμα το είδαν αυτοί οι δύο άγιοι. Οι υπόλοιποι αισθάνθηκαν την πνοή, την ευλογία και την χάρη της Παναγίας. Έμεινε για πολύ ώρα εκεί η Παναγία και στην συνέχεια την είδαν να αναλαμβάνεται στους ουρανούς.

Αυτό το συγκλονιστικό θαύμα, τα τελευταία 70 χρόνια καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτήν την ημέρα, συνδυασμένη με τους αγώνες του έθνους μας του 1940 και την εποποιία του «Όχι».

«Η Παναγία πάντοτε έσκεπε και σκέπει, ολόκληρο το ορθόδοξο έθνος μας. Αν υφιστάμεθα, όσα υφιστάμεθα, είναι για τις αμαρτίες μας. Γιατί αποστατούμε από τον Θεό».

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *