Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Η Συνταγή της Φωνής

Μοσχάρι με μαρούλια φρικασέ

ΦΡΙΚΑΣΕ

Υλικά:

1200 – 1500 γραμ. μοσχάρι, 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες, ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, 3 μεγάλα μαρούλια χοντροκομμένα, 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο, αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα αυγολέμονο:

3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 2 λεμόνια (τον χυμό τους), ⅔ φλυτζ. τσαγιού ζωμό από το φαγητό, 1 πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.

Όταν το κρέας σωταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, το γυρίζουμε από την άλλη και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε τόσο νερό που να το σκεπάζει, συν δύο δάχτυλα ακόμη.

Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 70΄- 80΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Για οικονομία χρόνου μπορούμε να το βράσουμε στη χύτρα, με λιγότερο νερό, για 40′ – 50′ περίπου.

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, παίρνουμε πρώτα τα μαρούλια, τα κρατάμε πολλά μαζί και τα χοντροκόβουμε.

Συνεχίζουμε κόβοντας τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο.

Όταν μαλακώσει το μοσχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, αλατοπιπερώνουμε, κι όταν “πέσουν” λίγο (μειωθεί ο όγκος τους), τ᾿ ανακατεύουμε και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Τ᾿ αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20′ – 25′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο ζουμάκι. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).

Όταν το φαγητό μας γίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λιγότερο, βγάζουμε ⅔ της κούπας ζουμί από την κατσαρόλα, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια. Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκκους έναν – έναν, κι όταν απορροφηθούν οι κρόκκοι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό.

Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο – λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, για να μην ψήσουμε τα αυγά και χαλάσουμε το αυγολέμονο.

Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό.

Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού η σάλτσα.

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, για 15” δευτερόλεπτα (να ψηθεί λίγο το αυγό) και αμέσως μετά αποσύρουμε το φαγητό και το σερβίρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *