Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θυσιάζοντας το ίδιο θέλημα

πανφούτιοςΈλεγαν για τον αββά Παφνούτιο, ότι εγκρατευόταν κι είχε πολλά χρόνια να πιει κρασί. Κάποτε, λοιπόν, οδοιπορώντας, έπεσε πάνω σε μια παρέα ληστών που μπεκρόπιναν. Ο αρχιληστής τον γνώριζε και ήξερε πως δεν πίνει, βλέποντάς τον όμως πολύ κουρασμένο και θέλοντας να τον πειράξει, γέμισε το ποτήρι και του το πρότεινε, απειλώντας τον συγχρόνως με το ξίφος. Η φωνή του ακούστηκε βαριά, «Αν δεν το πιεις θα σε σκοτώσω!». Τότε ο γέροντας καταλαβαίνοντας πως περισσότερο θα πράξει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, αν προσπαθήσει να κερδίσει τον ληστή, παρά αν επιμείνει στην εγκράτειά του, το πήρε και το ήπιε.

Η συμπεριφορά του Παφνούτιου έκαμε τον αμαρτωλό να μετανοήσει και με δάκρυα στα μάτια να πει, «Συγχώρεσέ με, αββά που σε στεναχώρησα». Του λέει τότε ο δίκαιος, «Είμαι βέβαιος πως ο Θεός, χάρη σ’ αυτό το ποτήρι θα φανεί μαζί σου σπλαχνικός και σ’ αυτή τη ζωή και στη μελλούμενη». Λέει ο αρχιληστής· «Μάρτυράς μου ο Θεός, από τώρα και μπρος δε θα κακομεταχειριστώ κανέναν». Έτσι κέρδισε ο γέροντας ολόκληρη την παρέα, βάζοντας κατά μέρος το δικό του θέλημα για να πραγματοποιήσει το θέλημα του Κυρίου.

Αποφθέγματα Πατέρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *