Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιανουάριος ο Μήνας των Πιτών

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ Ιανουάριος, εκτός των άλλων, είναι και ο μήνας των πιττών. Δεν υπάρχει μέρα που να μην κόβεται κάποια πίτα, που να μην γίνεται κάποια εκδήλωση. Γιατί στην πραγματικότητα η κοπή της Βασιλόπιτας, γι’ αυτή την πίτα πρόκειται, είναι ένα πατροπαράδοτο έθιμο που έρχεται από πολύ παλιά. Τώρα μάλιστα στις μέρες μας έχει πάρει και άλλη διάσταση. Όταν λέμε κοπή της Βασιλόπιτας για το καλό της Νέας Χρονιάς, εννοούμε μια εκδήλωση πολύ κοσμική που έχει να κάνει με καλό φαγητό και διασκέδαση. Ουσιαστικά είναι η πρώτη ομαδική διασκέδαση του καινούργιου χρόνου και σηματοδοτεί την ευχή και την θέληση που έχουμε μέσα μας να πάνε όλα καλά.

Στις μέρες μας είναι αδιανόητο να ξεκινήσει η νέα χρονιά χωρίς αυτό το απαραίτητο έθιμο. Ακόμα και στα σπίτια, στα κάθε είδους νοικοκυριά, ο αρχηγός της οικογένειας, τις περισσότερες φορές ο πατέρας, κόβει την πίτα του σπιτιού και γίνεται μια μικρή γιορτή χαράς. Μέσα σε κάθε πίτα υπάρχει και το καθιερωμένο νόμισμα, το φλουρί όπως λέμε, και αυτός που θα το κερδίσει θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Βέβαια το φλουρί δίνει και κάποια δικαιώματα σ’ αυτόν που το κερδίζει. Έτσι, εκτός από τύχη συνηθίζεται για τον τυχερό που έτυχε το φλουρί να παίρνει και κάποια έξτρα δώρα. Αν το κερδίσει ως εργαζόμενος στην επιχείρηση του δίνουν και ένα χρηματικό ποσό ή δώρο, μια άδεια και ότι άλλο έχει μελετηθεί για αυτόν που θα κερδίσει το φλουρί.

Συνήθως στο κόψιμο της πίτας δεν λείπει κανείς. Είναι από τις λίγες στιγμές που οι άνθρωποι ξεχνούν τις προσωπικές τους διαφορές και προσπαθούν να φανούν σα μια χαρούμενη οικογένεια. Βέβαια σε όλες τις μεγάλες κοπές πιτών καλούνται και επώνυμα άτομα, όπως επιφανείς επιστήμονες, οι αρχές της πόλης, διάφοροι πολιτικοί και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Όλοι τρέχουν να γιορτάσουν τη νέα χρονιά και το κέφι ρέει άφθονο.

Πόσα δεν έχουμε να θυμηθούμε από αυτές τις αλησμόνητες εκδηλώσεις που όσο πάνε γίνονται και πιο φανταχτερές! Μικρές πίτες ή μεγάλες έχουν όλες τους τη δική τους χάρη. Έχουν μια ομορφιά που μένει ανεξίτηλη για όλη τη χρονιά και συνέχεια θυμόμαστε τις ευτυχισμένες αυτές στιγμές. Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το φλουρί και αυτό είναι άφαντο, άλλες πάλι βρίσκουμε περισσότερα από ένα με αποτέλεσμα να μην ξέρεις ποιος είναι τελικά ο νικητής και ποιος όχι. Θυμάμαι σε μια πίτα Δημοτικού σχολείου που ένα παιδάκι βρήκε το φλουρί και πήρε το δώρο του, για να αποδειχθεί σε λίγο ότι δεν ήταν το πραγματικό φλουρί και ότι ξεγελαστήκαμε όλοι, με αποτέλεσμα να γίνει το έλα να δεις και όλοι να γελούν με το θάρρος του μικρού παιδιού να δώσει το δικό του ευρηματικό τόνο στη γιορτή.

Έτσι με το κόψιμο της πίτας μπαίνουμε με αισιοδοξία στην καινούργια χρονιά και όλα ξεκινούν ευχάριστα και όμορφα. Ευχαριστούμε πραγματικά το Θεό που μας αξιώνει να ζούμε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο.

Χαίρεσαι ειλικρινά να βρίσκεσαι μεταξύ δικών σου ανθρώπων που διασκεδάζουν μαζί σου και το απολαμβάνουν. Οι ζεστές ευχές δίνουν και παίρνουν από οικοδεσπότες και καλεσμένους και πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι από την αναπόληση χαρούμενων στιγμών, και δεσμών φιλίας, που έχουν διάρκεια πολλών χρόνων.

Εύχομαι να υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που να έχουν τη διάθεση, το κουράγιο και τη δύναμη να γιορτάζουν το κόψιμο της ετήσιας Βασιλόπιτας με γέλιο, χαρά και επιτυχία. Να μοιράζουν απλόχερα και από καρδιάς ευχές και φιλιά για κάτι καλύτερο, που σίγουρα θα έρθει αν πραγματικά το θέλουμε. Έχουμε μάλιστα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που κατάφεραν πάρα πολλά με την πίστη και τη ζωντάνια της σκέψης τους. Μπορούμε να ζούμε Ειρηνικά, χωρίς πόλεμους και αντιπαραθέσεις, χωρίς έριδες και μίση. Σαν άνθρωποι!

Βέβαια τώρα τελευταία έχουμε και την περιπέτειά μας με την πανδημία, αλλά το έθιμο καλά κρατεί με λιγότερους παρόντες, με μέτρα για την υγεία, αλλά η πίτα και το μαχαίρι παρόντα για το κόψιμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *