Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιά..«Κατευθυνθήτω η προσευχή μου…»Εκδήλωση Αφιερωμένη στα αδικοχαμένα νιάτα των Τεμπών

ευαγγελίστριαΚεντρική δράση, αποτελεί η σειρά μουσικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στο Ναό, με τον γενικό τίτλο «Μια Πέμπτη, μια Σαρακοστή», και θα περιλαμβάνει την απόδοση επίκαιρων εκκλησιαστικών ύμνων, οργανικών κομματιών και ψαλτοτράγουδων, που θα εμπλουτίζονται με αφηγήσεις και σχολιασμούς, και με την συμμετοχή κληρικών, μουσικών και χορωδιών.

Την Πέμπτη 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου…», με κατανυκτικούς ύμνους του Τριωδίου, που απέδωσαν οι ιερείς: π. Χρίστος Χριστοδούλου, π. Παρασκευάς Μαραζάκης, π. Βασίλειος Σιγάλας, π. Δημήτριος Θεοχαράκης. Τους ύμνους προλόγισε ο π. Δανιήλ Ψωίνος.

Η πρώτη εκδήλωση είχε χαρακτήρα προσευχητικό και ήταν αφιερωμένη στο τραγικό γεγονός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τα δεκάδες νεκρά παιδιά και συνανθρώπους μας, που συντάραξε και συγκίνησε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Η ατμόσφαιρα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι κατανυκτική. Η λέξη κατάνυξη φανερώνει όλη εκείνη την εσωτερική διεργασία του ανθρώπου, για να αλλάξει εσωτερικά. Είναι ο εσώτατος μύχιος έλεγχος κάθε ανθρώπου, για να πάρει τον δρόμο της μετανοίας και όχι της απογοήτευσης.

Και σε αυτήν την εργασία, βοηθούν πολύ οι κατανυκτικοί ύμνοι της Εκκλησίας, χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά δείγματα των οποίων, απέδωσαν οι τέσσερεις κληρικοί.

Η πίστη, είναι η πνευματική διόπτρα που φέρνει κοντά στον άνθρωπο, στο εδώ και τώρα, πράγματα που ίσως να βρίσκονται και πολύ μακριά, ή θα συμβούν στο απώτερο μέλλον. Η Δευτέρα Παρουσία είναι το γεγονός για το οποίο μιλούν οι Πατέρες της Εκκλησίας με τόση βεβαιότητα, σαν να έχει ήδη συντελεστεί και ύμνοι της περιόδου αυτής, που αποδόθηκαν στην εκδήλωση, αναφέρονται στα τεκταινόμενα της Δευτέρας Παρουσίας.

Και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, γι’ αυτό και κάθε Παρασκευή είναι αφιερωμένη σε Εκείνη και ψάλλονται οι Χαιρετισμοί. Έτσι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αποδόθηκαν μερικά τροπάρια του Ακαθίστου Ύμνου, αφιερωμένα στην Παναγία.

Μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τελείται η ιδιαίτερη και πολύ κατανυκτική ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Ο χαρακτήρας της είναι καθαρά προσευχητικός και ο τίτλος της εκδήλωσης προέρχεται από τον ομώνυμο ύμνο που ψάλλεται σε αυτήν και αποδόθηκε στην εκδήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *