Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΝΚΑ…Διάτρητη η τραπεζική ασφάλεια συναλλαγών

ινκαΔεχόμαστε καθημερινά καταγγελίες ότι hackers έχουν καταφέρει να αποσπούν χρήματα από καταθέτες με τον ακόλουθο τρόπο:

Ο καταθέτης δίνει την εντολή στην Τράπεζα ηλεκτρονικά να μεταφέρει ένα ποσό σε έναν άλλο λογαριασμό.

Η διαδικασία ασφαλείας της Τράπεζας έχει ως ακολούθως:

Η Τράπεζα αποστέλλει ένα sms στο κινητό του καταθέτη με έναν μοναδικό αριθμό που αυτός καλείται να μεταφέρει στο παράθυρο που αναδύεται επί τούτω στον λογαριασμό του για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς.

Τi συμβαίνει με τους hackers;

Αυτοί αποκτούν πρόσβαση στο σύστημα έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των καταθετών.

Μόλις λοιπόν ο καταθέτης δώσει την εντολή μεταφοράς χρημάτων στο λογαριασμό της κόρης, του για παράδειγμα, ο hacker αντικαθιστά την εντολή αυτή με εντολή μεταφοράς αυτού ή άλλου ποσού στο λογαριασμό του.

Ο ανυποψίαστος καταθέτης λαμβάνει το νουμεράκι της έγκρισης στο κινητό του και σίγουρος ότι αφορά την δική του εντολή το μεταφέρει και πατάει το ΟΚ!

Τα χρήματα αυτοστιγμεί μεταφέρονται στο λογαριασμό του hacker και από εκεί χάνονται τα ίχνη τους.

Σε περίπτωση διαμαρτυρίας του καταθέτη στην Τράπεζα η απάντηση που πού παίρνει είναι ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα διότι εσείς δώσατε την εντολή”!!!

Αυτό είναι απαράδεκτη αποποίηση ευθύνης η οποία αποκρύπτει το βασικότερο στοιχείο της Τραπεζικής ευθύνης: Για να φτάσει ο καταθέτης να δώσει την έγκριση (για την δική του και όχι άλλη συναλλαγή) ο hacker έχει κάνει κουρέλι την ασφάλεια του Τραπεζικού συστήματος και έχει ήδη πρόσβαση στους λογαριασμούς μας και στο σύστημα ασφαλείας της Τράπεζας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *