Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισόβια στους Τούρκους διακινητές

 

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΤο αδίκημα της διατάραξης της υδάτινης συγκοινωνίας (αρ. 290, 291 ΠΚ) σε βαθμό κακουργήματος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ναυάγιο του «Σάμινα» (50 χρόνια από την ισχύ του Π.Κ.). Στην περίπτωση των Τούρκων διακινητών, έχουμε επιπρόσθετες κατηγορίες για ανθρωποκτονία, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου. Στις 17/11/2015, 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στην περιοχή Ψαλίδι της Κω. Πρωτοδίκως ο Σύρος Α.Ζ., ο μοναδικός κατηγορούμενος ως χειριστής του σκάφους καταδικάστηκε σε κάθειρξη 105 ετών και 3 μηνών. Σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε στα 63 έτη.

Το 2020 ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης. Στις 6/12/2021, το Εφετείο επέβαλε ποινή κάθειρξης 43 ετών εκ των οποίων τα 25 είναι εκτιτέα. Διακινητής με πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 748 ετών, κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, το οποίο τον καταδίκασε σε ποινή 307 ετών. Συγκατηγορούμενοι του κατεδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 384 και 640 ετών.

Η δράση της «μαφίας των σωσιβίων» που έχει στηθεί εδώ και 8 χρόνια στα τουρκικά παράλια, οργιάζει με παράνομα εργαστήρια. Απομιμήσεις παρανόμων σωσιβίων με φθηνά και άκρως επικίνδυνα υλικά, μετατρέπονται σε βαρίδια μετά την διαβροχή τους στη θάλασσα. Είναι αδύνατον να κρατήσουν έξω από το νερό το πρόσωπο που κινδυνεύει. Κάθε ένας διακινητής εισπράττει 10.000 δολάρια (ποτέ σε τουρκική λίρα) για κάθε άτομο. Τα κέρδη των διακινητών ανέρχονται, στα 8 αυτά χρόνια, σε πολλά δις. Τα ελαττωματικά και σάπια σωσίβια έχουν οδηγήσει σε θάνατο 5.000 λαθρομετανάστες και 3.000 παιδιά.

Ο Ο.Η.Ε., η Ε.Ε., η FRONTEX και η Ελλάδα όφειλαν να είχαν προ ετών γνωστοποιήσει με ρηματική διακοίνωση προς την Τουρκία, τις ποινές των ισοβίων που προβλέπει ο ελληνικός Π.Κ., έτσι ώστε να αποτραπεί η διακίνηση λαθρομεταναστών.

Γεώργιος Τρανταλίδης

Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *